Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vin hör hemma på julbordet

Njae, vin lämpar sig inte till sillen, ansjovisen, sillsallaten. Jag har provat med halvtorrt tyskt, sake, sherry... men, nej, det vill sig inte riktigt.
Men den som säger att vin inte hör hemma på julbordet talar mot bättre vetande.

Låt vara att vin inte är traditionellt i ett land där sillen, fisken, lutfisken, skinkan, revbensspjällen, kålen och ostarna av sed och ohämmad vana ackompanjerats av öl eller mumma och snaps(ar).
Jag gillar traditioner. Men alla gillar inte öl och brännvin. Och faktum är att kulinariskt så är det minst lika gott med ett fruktigt och lite kryddigt rött till skinkan, särskilt när den nygriljerad kommer ut ur ugnen. (Förr, när Beaujolais Nouveau var en hajp, brukade den sista flaskan från oktober slinka ner dan före dan vid just denna dramatiska tilldragelse). Och ett mustigt rött är hur gott som helst till spjällen och till och med till brunkålen (mera tveksamt till den syrliga rödkålen – som trivs bättre med ett lättare rött – eller den kompakta grönkålen).

Och rätt vitt vin till den gravade eller rökta laxen slår de flesta av veckans dagar öl och nubbe.

Den som inte vill ha någon alkohol att dricka skall givetvis få något annat, ty alla skall inkluderas och må gott när Orion reser sig på julhimlen i öster och med sitt klara ljus balanserar skenet från miljarder diodlampor. Årslagrad julmust kan vara gott, sortren gravensteiner från ett bra musteri kan vara underbart och lätt söta alkoholfria bubblet P.Lex Pure (1971, 55 kr) kan också passa utmärkt.
Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir, 7889, 99 kr
När jag presenterade bubblande godingar i Sydsvenskan 13 december fanns tyvärr inte plats för alla fynd och nästanfynd som finns. Denna sympatiska mousserande torra sak, framställd à la champagne, har en stor och solig, sydafrikansk fruktnärvaro och lätt brödighet och fina, orange citrustoner. Utmärkt till de eventuella skaldjur och den rökta lax som kommer fram till julen. Eller varför inte som ett friskt, svalt och aptitretande glöggalternativ!

2013 Albert Schoech Alsace, 2135, 69 kr

I Alsace slår man stundom samman olika druvor i en mix. Det anses av kännare inte som det bästa sättet. Lik förbaskat kan det uppstå ljuv musik. Som här i detta charmiga och löjligt billiga torra, vita och druvblommiga vin som aldrig gör bort sig på en buffé och som är lika gott till räkorna och går utmärkt till laxen, även den gravade. Ett vin som kan älskas av alla – även den som står för fiolerna.
 
 

2911 Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge, 5283, 125 kr

Detta är en enkel men helt ärlig bourgogne från den jättestora bourgogneproducenten Louis Jadot. Passar till allt det som nämns under Cuvée Margot nedan men är dessutom ett underbart alternativ till öl och genever när lutfisken kommer på bordet. Då givet att den serveras med kryddpeppar och inte senapssås. Rödbärigt med liten lingontwist över jordgubbarna och med ett kryddigt inslag av muskotblomma. Det blir nam-nam!
 

1012 Bourgogne Cuvée Margot, 5447, 147 kr

Kalkon håller på att bli poppis, fettsnål julmat. En och annan väljer att på danskt vis servera and (anka). Och de allra flesta tycker att en klassisk skinka är kronan på julbordet. Vilket man än väljer är detta friskt lingonbäriga, lätt peppriga och något lite violtonade röda vin ett ypperligt val. Kommer från den stora bourgogneproducenten Olivier Leflaive och är exakt 22 kr vassare än Couvent des Jacobins.
 

2010 Le Tense Sassella, 32341, 137 kr

Något mustigt till spjällen eller annat från stekjärn eller ugn som smakar mycket skall det vara. Det behöver inte vara dyrt och det kan komma från flaska eller box. Man kan välja amarone eller appassimento. Eller något mustigt på shiraz från Australien eller Sydafrika. Eller varför inte ett som detta, ett mustigt men ändå ganska elegant vin från italienska Valtellina på Alpernas sydsluttning. Då får man ett vin som går lika bra till revbensspjällen som till den viltstek som måhända vankas någon av juldagarna. Ett fylligt och välbyggt vin med toner av torkade örter och violer och rosor över en läcker körsbärsmättad fruktkropp.
Gå till toppen