Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Med andra ord

Sydsvenskan: Är jag svensk eller inte?

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder säger att SD anser att samer, kurder och judar kan få leva i Sverige – men att de inte är svenskar. SD:s huvudmål är att "stöpa om Sverige till ett mer nationalistiskt land".
Resonemanget gör mig orolig. Kanske skulle Björn Söder kunna hjälpa mig att utreda min svenskhet.
Jag är född av svenska föräldrar i Sverige där jag bott under hela min uppväxt men valde i min ungdom att flytta utomlands, där jag har bott i över 20 år. Är jag då svensk eller tunisisk om jag flyttar tillbaka till Sverige? Har det någon betydelse om jag bott i ett muslimskt eller kristet land? I mitt fall har jag konverterat till islam och är alltså muslim. Gör det mig mindre svensk?
Själv känner jag mig både och, det vill säga både kristen och muslim, men även både svensk och arab, men ibland känner jag mig varken eller.
Vem ska bedöma min svenskhet? Hur vet jag att dessa bedömare är kvalificerade för sin uppgift?
Anser Sverigedemokraterna att kriterierna för svenskhet är religiös, etnisk eller kulturell? Om de tar med dem alla skulle min svenskhet falla både vad gäller det religiösa och det kulturella.
MADELEINE ERIKSSON
Gå till toppen