Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arkitekter prisas för arbetet med Lux

Mats White och Jakob Peetre på Jais arkitekter fick årets stadsbyggnadspris för gestaltningen av Lux.

Priset delades ut i anslutning till torsdagens möte i kommunfullmäktige. Tidigare under dagen besökte de Lux och det myllrande universitetsliv som nu pågår i huset de ritat. Här sitter nu studenter och arbetar precis som de båda arkitekterna hoppats på när de drog upp planerna.
– Min dotter studerar på psykologprogrammet och jag fick ett sms om att detta är stället att sitta på, säger Mats White.
– Om jag har vägarna förbi så går jag in. Det tog fem år med byggnaden men nu ger den tillbaka, säger Jakob Peetre.
Lux, i hörnet Sölvegatan och Helgonavägen i Lund är det nya centret för humaniora och teologi. Det gamla zoologihuset från 1917 och zoofysiologihuset från 1962 renoverades och byggdes ihop med en helt ny byggnad.
Lux har en yta på 18 100 kvadratmeter. Här arbetar 400 anställda och det finns 3 000 studenter. Några av de 550 studieplatserna finns utplacerade redan i foajén. Här finns gemensamma utrymmen, kafé och bibliotek.
Lux invigdes i augusti, men Mats White och Jakob Peetre har arbetat med projektet sedan 2009.
– Det började med att vi blev inbjudna till att göra en parallellskiss, en tävling. Vi gillar tävlingar när vi vinner, säger Mats White.
Jais har ritat Sol, Språk- och litteraturcentrum också och den erfarenheten hjälpte när det gällde nästa byggnad längs Kunskapsstråket.
– Vi har erfarenhet av tio sådana här hus. Vi har sett vad som fungerar. Vi är intresserade av hur människor beter sig i rum, säger Mats White.
Han tar foajén på Lux som ett exempel. Den som kommer in kan snabbt orientera sig och ser vart man kan komma vidare längre in i huset. Gamla zoologens fasad finns kvar men har också skurits upp lite i botten för att synliggöra trapporna längre in. Mats White beskriver det som ett strategiskt kirurgiskt ingrepp i det gamla huset.
– Vi gillar både äldre och moderna hus, säger Mats White.
– Det gäller att få allt att hålla ihop. Det är kul med gamla hus som är byggda utifrån sin tids syn på kunskap och lärande, säger Jakob Peetre.
I Lux tror de sig ha hittat bästa kombinationen av gammalt och nytt.
– Vi tror att arkitekturen bidrar till hur huset används. Här hade vi uppdraget att skapa en mötesplats med studieplatser i en kreativ miljö, säger Mats White.
Det finns flera olika platser att sitta på och de varierar i avskildhet, så studenterna kan välja plats efter behov.
– Människor vill titta på varandra. Därför har vi läsplatser där man också kan sitta och spana, de fylls ofta först. Där kan man sitta och titta efter någon man känner eller bara se vad som händer. Sedan finns det tysta lässalar också, säger Mats White.
De har försökt skapa liv i byggnaden med flera entréer och förvandla slutna gamla hus till öppna. De pratar om flöden och strömmar av människor. Nu kan de se att folk rör sig som de trott och hoppats.
– Studenterna använder huset rätt, de tar det i besittning och känner att det är deras, säger Mats White.
Redan på ritbordet inleds promenaden i byggnaden.
– Man vandrar runt på sina ritningar och skisser, säger Jakob Peetre.
Mats White och Jakob Peetre får priset för att de "understött stadsutvecklingen längs Kunskapsstråket" med en byggnad vars transparenta fasad "synliggör moderna studiemiljöer och bjuder in till möten".

Stadsbyggnadspriset

Priset delades ut för första gången 1990. Priset har instiftats av LKF och prissumman är på 30 000 kronor.
Syftet med priset är "att premiera arkitekter, som på ett förtjänstfullt sätt har bidragit till stadsbildens utveckling i Lunds kommun. Härvid skall särskilt beaktas arkitektoniska insatser som förenar utveckling av stadsbilden, god funktion för brukare och skönhetsvärden."
Förra året gick priset till arkitekten Lena Brand på White Arkitekter, med särskilt omnämnande till arkitekterna Ulrika Connheim och Kjell Nyberg, för gestaltningen av Sus strålbehandlingsklinik i Lund.
Lux, ljus på latin, invigdes den 28 augusti och är en systerbyggnad till Sol, Språk- och litteraturcentrum. Tillsammans bildar de ett humaniora- och teologicentrum. Här finns Filosofiska institutionen, Centrum för teologi och religionsvetenskap, Historiska institutionen, Institutionen för arkeologi och antikens historia, Institutionen för kulturvetenskaper samt Kansliet för humaniora och teologi.
Gå till toppen