Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mångmiljonregn över Lundaforskare

Tre Lundaforskare får dela på 78 miljoner kronor. Mest får Leif Bülow, professor i tillämpad biokemi.

Pengarna kommer från Stiftelsen för strategisk forskning, som delar ut 225 miljoner till svenska forskare inom det här området biologiska produktionssystem.
Bakgrunden till miljonregnet är behovet att ta fram kemikalier med hjälp av skogsbruksråvara och annat förnybart material. För att lyckas krävs enligt SSF nytänkande spetsforskning.
Mest pengar får Leif Bülow som får drygt 31 miljoner kronor för forskning om blodersättningsmedel producerade ur jästceller och växter. Leif Bülow är professor i tillämpad biokemi vid Lunds tekniska högskola, LTH.
En annanLundaforskare som får mycket pengar, 26 miljoner kronor, är Marie F. Gorwa-Grauslund, professor i teknisk mikrobiologi, som får 26 miljoner kronor.
Hennes forskning handlar om den kemiska föreningen lignin som källa för produktion av kemikalier. Lignin står för det hårda i träd och har har hittills varit en näst intill värdelös biprodukt som bara kunnat eldas för uppvärmning.
Den tredje forskaren med bas i Lund är Henrik Stålbrand, professor i biokemi, som får 22 miljoner kronor för att förändra cellulosa från barrved så att det kan ingå som förnyelsebar resurs i tensider eller ytbeläggningar.
Gå till toppen