Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Prisade Mirjam Katzin siktar på ny feministfestival

Kvinnokampen nådde nya höjder i Malmö.
Och det var mer än delvis Mirjam Katzins förtjänst, årets vinnare av Malmö stads jämställdhetspris.

Mirjam Katzin fick Malmö stads jämställdhetspris.
När Nordiskt forum samlade forskare och politiker i Hyllie, valde Malmös feministiska nätverk en helt annan väg - ett gratis och helt öppet forum med gräsrötter i fokus. Så föddes idén om en feministisk festival i Folkets park.
– Vi skapade ett fristående komplement, säger Mirjam Katzi, juridikdoktorand, vänsterpartist, feministisk aktivist, årets jämställdhetspristagare och en av fjolårets initiativtagare till feministisk festival.
Under tre dagar i juni strömmade besökare till Folkets park och de 150 programpunkter som erbjöds; föredrag, workshops, debatter och konserter.
– Det var alla möjliga människor. Folk med käpp som varit aktiva i kvinnofrågor i många decennier, men också fjortonåringar från högstadiet som var på sitt första feministiska möte.
När under festivalen kände du: "Det var värt det”?
– Finalen på lördagskvällen, där jag fick äran att vara konferencier. Stora salen på Moriskan var helt full av folk. Alla var glada, stämningen helt otrolig. Bara det att jag gick upp på scen fick folk att jubla och applådera.
– Men den stora styrkan var att vi inte bara gav utrymme åt glädje och utan också åt allvarliga och svåra saker.
Vad skulle ni kunna bli bättre på till nästa feministiska festival?
– Arbetet med inkluderande kan man aldrig bli klar med. Förra året kom en tjej fram med tårar i ögonen och sa "här finns inget som berör mig som kvinna i rullstol. Hur ska jag känna mig inkluderad?".
– Det slog hårt i mig. Det finns många perspektiv man inte ser och jag tror att man måste inkludera så många som möjligt tidigt processen.
Vad ska du göra med prispengarna?
– Det ska in i nästa festival sommaren 2015. Det är inte jag som ska hyllas, utan alla som engagerade sig förra sommaren.
Gå till toppen