Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Vi gör film för barnen”

Gustaf Åkerblom har regisserat sin första långfilm, ”Sune i fjällen”, och tycker att han själv har vissa drag gemensamt med barnbokshjälten tjejtjusaren Sune.

Gustaf Åkerblom blev känd som Ivar Olsson i den populära julkalendern ”Mysteriet på Greveholm” från 1996. Nu är han 32 år och har tagit plats i regissörsstolen i stället. I dag har hans första långfilm, ”Sune i fjällen”, premiär.Bild: Malin Holm/Nordisk film
Regissören Gustaf Åkerblom är på kortbesök i hemstaden med hustrun Sofie och tre månader gamla dottern Lo för en förhandsvisning av ”Sune i fjällen”, hans första långfilm. Och så ska de köpa julklappar.
– Det är så mycket mer själ i de skånska julklapparna, säger Gustaf Åkerblom som efter elva år i Stockholm inte är främmande för att flytta tillbaka.
– Malmö har en charm som man inte hittar någon annan stans. Jag letar alltid efter Malmö i Stockholm.
Sofie Sjölander som har läst freds- och konfliktvetenskap på Malmö högskola är inne på samma linje. Lo behöver ännu inte bekymra sig om att fatta några beslut. Mätt och utsövd ler hon glatt mot omgivningen.
Gustaf Åkerbloms väg mot regissörsstolen började han med att koka kaffe på ett produktionsbolag.
– Jag ville se hur det gick till. Jag utbildade mig på Gamleby folkhögskola. Där finns en film- och tv-utbildning som är väldigt bred.
Gustaf Åkerblom fick så småningom jobb hos radarparet Hannes Holm och Måns Herngren.
– Hannes Holm och hans fru Malin blev som min andra familj när jag flyttade upp till Stockholm. I början bodde jag på jobbet som då låg på en båt, S/S Fladen. De såg till att jag fick middag.
Gustaf Åkerblom har varit regiassistent i flera av Hannes Holms produktioner. Däremellan har han regisserat reklamfilm och ett par musikvideor med Veronica Maggio.
– På senare tid har jag också gjort två egna kortfilmer.
När det så var dags för den avslutande delen i trilogin om tjejtjusaren Sune fick Gustaf Åkerblom chansen att regissera sin första långfilm: ”Sune i fjällen” som har Sverigepremiär på fredag. Hannes Holm som gjort de två tidigare lämnade över och Gustaf Åkerblom fick sitt namn på filmklappan.
– Att det skulle bli tre filmer var bestämt från början. Den första handlar om tjejtjuseri, den andra om drömtjejen och den senaste om svartsjuka.
De två tidigare filmerna, ”Sune i Grekland” och ”Sune på bilsemester”, har inte direkt fallit kritikerna på läppen, men det är ingenting som gör Gustaf Åkerblom sömnlös.
– Vi gör film för barnen. Publiken ska kunna känna igen sig i karaktärerna även om de är lite skruvade. Jag växte upp med böckerna om Sune. Jag har velat få fram vem han är, på mitt sätt. I den här sista filmen är han mer i fokus än tidigare.
Gustaf Åkerblom tycker att han har flera likheter med sin hjälte från barndomen och beskriver sin Sune så här:
– Han är känslig, försynt, lite för smart och slug för sitt eget bästa. Han försätter sig i konstiga situationer eftersom han vill vara alla till lags. Han är också socialt begåvad och spontan. Det sista är inte alltid så bra, det kan man få äta upp.
Det slapp han i alla fall den gången när han mötte sin blivande fru, Sofie Sjölander, på ett nöjesetablissemang med anor.
– Berns är klassisk tjejtjusarmark. Jag tog initiativet med ett lite sunigt självförtroende och presenterade mig.
Gustaf Åkerblom började sin bana som skådespelare.
Teater och även musik fick mycket plats under uppväxten. Han gick teaterlinjen på gymnasiet och var engagerad i Studioteatern. Igenkänd blir han fortfarande som Ivar Olsson i en av de mest populära julkalendrarna, ”Mysteriet på Greveholm”, som spelades in på slottet Hjularöd utanför Malmö.
I dag har skådespeleriet fått stå tillbaka för lusten att regissera, men några dörrar har han inte slagit igen. När kompisarna kallar är Gustaf Åkerblom alltid redo. Kalenderbitare kan notera att han också var med i ”Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst” för två år sedan.
– Jag har utvecklats åt ett annat håll, men hoppar gärna in framför kameran för skojs skull. Det är bara att sätta på sig peruken och köra. Det var så mycket skådespeleri när jag var barn. Jag upptäckte något nytt.
Det som driver honom är att berätta en historia.
– Min morfar var arkitekt med öga för det estetiska. Han berättade historier och drog vitsar. Han pushade mig att göra detsamma.
Gustaf Åkerblom beskriver det som att han växte upp i bastun på Kallis. Också där flödade anekdoterna.
Även om Gustaf Åkerblom har några projekt som lurar bakom hörnet handlar den närmaste framtiden om att hinna ikapp efter en hektisk arbetsperiod.
– En ny typ av liv att anpassa sig till har börjat. Nu ska vi vara lite familj.

Gustaf Åkerblom

Gör: Regissör, skådespelare.
Född och uppvuxen: I Malmö.
Ålder: 32 år.
Familj: Hustrun Sofie och dottern Lo, 3 månader, föräldrar och två bröder i Malmö.
Bor: På Kungsholmen i Stockholm.
Aktuell: Med filmen ”Sune i fjällen”.
Bästa Suneboken: ”Tjejtjusaren Sune” skriven av Anders Jacobsson och Sören Olsson.
Favoritjulkalender: ”Sunes jul”, ”Trolltider” och ”Mysteriet på Greveholm”, såklart.
Gå till toppen