Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lajvlycka väckt i trollkarlsplugg

Det började när en intensiv polsk lajvare som heter Dracan Dembinski och en sävlig dansk lajvare som heter Claus Raasted träffades på en fest.

Dracan pratade passionerat om sin dröm att arrangera det perfekta Harry Potter-inspirerade lajvrollspelet på ett riktigt slott som han redan hade hittat. Problemet var bara att polska rollspelare inte hade råd att lajva där.
I norden är lajvhobbyn mer utbredd och årtionden gammal. Den samlar förutom ungdomar och fattiga studenter också mängder med vuxna med jobb som aldrig slutade spela, eller som börjat i vuxen ålder. Sådana som till exempel mig. “Tja,” sa denne Claus, när Dracan beskrivit lönngångar bakom bokhyllorna, medeltida källarvalv, en cirka fyra meter hög eldstad i festsalen och pausade för att andas. “Vi har spelarna.”
College of Wizardry gick av stapeln på slottet Czocha i november. Det var en berättelse om ett magiskt universitet där man studerar efter att ha gått ut till exempel Hogwarts. 180 lajvare från elva länder betalade 180 euro var för att i dagarna tre gå på lektioner, delas in i elevhem, tävla mot rivalerna i skolan, spela quidditch, uppleva romanser, dansa på bal och lösa magiska mysterier.
Miljön var fantastisk, scenografin detaljerad och spelarna satsade stenhårt på kostymer och personlig rekvisita. Åldersgränsen var 18 år. Vi som spelade lärare var nästan alla i fyrtioårsåldern, och en del av “studenterna” var ännu äldre. För mig blev den starkaste upplevelsen ändå att få vara vittne till nittiotalisternas strålande blickar när de, som vuxit upp med Harry Potter-böckerna, själva fick leva hans värld.
J.K. Rowlings universum är optimerat för lek av det här slaget. De mörka undertonerna öppnar för berättelser om fördomar och rasism, medan den glada, ibland tramsiga ytan tillåter lek och komedi utan att allvaret förminskas. För mig som numera mest åker på tunga, komplexa lajv om deprimerande politiska ämnen var det en gåva att bli påmind om hur kul man kan ha med den här konstformen.
Så var sagan slut, trodde vi. Tills bilder och en kort dokumentärfilm från eventet började spridas på nätet. Lajv är svårt att filma, upplevelsen händer liksom inne i kroppen, men här såg det ut precis som det kändes. Världens nördmedier delade entusiastiskt materialet.
Sedan hakade mainstreammedierna på: Die Welt, Fox News, Entertainment Weekly, Huffington Post, The Independent, Daily Mail, Metro, Daily Mirror, MTV, People, Teen Vogue, Seventeen, Daily Telegraph, Time, Vanity Fair. Alla med vinkeln att det här var något man gärna vill uppleva. För en vecka sedan släpptes så biljetterna till en ny spelomgång av samma lajv. De sålde ut på två minuter, och danska Billettos servrar kraschade av det enorma internationella intresset.
Nordiska lajvrollspel är internationellt välkänt bland dem som jobbar med deltagarkultur. Passiv underhållning blir allt mer omodernt och vanliga människor vill gärna besöka fiktiva platser. Men kommersiellt är upplevelserna för dyra att producera. Det kan bli ändring nu – men ett tag till ägs kulturformen av folkrörelser och fans.
Lajvdokumentär. Den 20 minuter långa dokumentären om College of Wizardry finns på Youtube och projektets hemsida. (Där har de också bäddat in nåt urgammalt föredrag med undertecknad om lajv i den nordiska traditionen).
www.cowlarp.com
Barnlajv. College of Wizardry-arrangörerna Rollespilsfabrikken, som till vardags jobbar med barnlajv, organiserar en variant av spelet på danska för barn 5-17 år och deras charterrese-trötta föräldrar.
Trylleslottet
15-18/10 2015
http://rollespilsakademiet.wix.com/trylleslottet
Blackboxlajv. Det går också bra att lajva i en “blackbox”, ett teaterrum med ljud, ljus och symbolisk scenografi. Vuxna under tidspress väljer festivaler med korta spel som inte kräver föreberedelser. Nästa ut: Black Box Horsens med ett välkurerat program av nyskrivna och klassiska scenarier.
Black Box Horsens
6-8/2
http://pettitt.dk/
Gå till toppen