Sport

Skånsk VM-brottare gör MMA-debut i Malmö

Strax efter jul gör den skånske VM-brottaren Mathias Günther oväntad MMA-debut vid en gala i Malmö.
– Jag gav klartecken för några veckor sedan, säger han.

Mathias Günther tillhör landslaget i brottning, men nu ska den Ekebyfostrade 28-åringen även satsa på MMA.Bild: Lars Dareberg
Mathias Günther satsar i första hand på brottning, men nu laddar han dessutom för en debut inom MMA. Vid en gala på Amiralen i Malmö, den 27 december, går Mathias för första gången en match i den åttakantiga buren.
– Det har varit på gång även tidigare, jag känner ju lite folk som håller på med det här, och för några veckor sedan gav jag klartecken, berättar Mathias Günther.
Jörgen Segerlind är en av de stora MMA-profilerna i Malmö och han ligger till exempel bakom galan på Amiralen. Hans son håller på med brottning i Günthers klubb IK Sparta och det är där de här kontakterna knutits.
– Jo, det är Jörgen som har frågat mig och den här gången passade det bra. Jag sa åt honom att försöka fixa en match och nu ska jag gå upp mot en dansk som heter Joakim Jankovic.
MMA, som står för Mixed Martial Arts och där det är fritt fram att använda en rad olika kampmoment, har på kort tid blivit en väldigt populärt även i Sverige.
Mathias Günther får börja som amatör, men han erkänner att det är pengarna som lockar och tanken är att bli proffs så snabbt som möjligt.
– Jämfört med brottning är det ju riktigt bra betalt, men eftersom jag saknar erfarenhet av boxning får jag börja från grunden och vid den här galan får jag inga pengar.
Omställningen från brottning är naturligtvis stor men Jörgen Segerlind och några andra Malmöledare har de senaste veckorna hjälpt till med sparring och Mathias har även kört en hel del specifik boxningsträning. Det finns några exempel på brottare som lyckats riktigt bra inom MMA; Ilir Latifi, Usama Aziz och Eddy Bengtsson är tre av de mest kända, men för Mathias Günther blir det ingen renodlad satsning.
– Nej, för mig är brottningen alltid nummer ett. Tanken är att jag ska kombinera, så långt det nu går.
Inom sin normala sport har den 28-årige IK Sparta-brottaren snart varit igång ett år efter sin dopningsavstängning.
Mathias lyckades bland annat kvala in till sommarens VM och OS 2016 hägrar fortfarande.
– Jag är ju med i snacket om en plats i landslaget, men vi får väl se vilka besked vi får efter nyår. Just nu har det varit ganska dåligt med informationen från förbundet.
Gå till toppen