Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Glädje viktig byggsten för revymakare

Scenbelysningen har tänts upp. Medlemmarna i ensemblen fikar med bandet, byter om eller finjusterar teatersminket.
Det är onsdag kväll i Folkets hus och Svedalas nyårsrevy tar ännu ett steg mot premiären.

I en loge under scenen sitter Cicci Landén och Maria Lindberg med koncentrationen fäst på sina respektive spegelbilder. Sminkningen brukar ta omkring en halvtimme och är viktig i det starka strålkastarljuset.
De är två av de amatörskådespelare, musiker, scenarbetare och andra som har ägnat kvällar och helger under hösten åt att förbereda sig för att stå på scen och sjunga, vara roliga och bidra till en och annan allvarsam eftertanke.
Cicci Landén ser det som en naturlig förlängning av jobbet som sångerska.
För Maria Lindberg, till vardags kyrkogårdschef i Lund, är det en möjlighet att få utlopp för gammalt intresse.
– Under skoltiden spelade jag mycket teater. Nu när barnen är större har jag tagit upp det igen. Det här är helt annorlunda än vad jag gör annars. Och det ger massor av glädje.
Även Cicci Landén talar om teaterglädje.
– Det är fantastiskt roligt. Och vi är en kombination av människor som passar väldigt bra ihop.
Framför scenen står Hasse Hardenstedt som är ett känt ansikte i Svedala.
Förutom insatser på scenen i 22 tidigare nyårsrevyer har han hållit gymnastikträning för generationer av barn och unga i Svedala GIF.
– Det här blir den bästa nyårsrevyn. Så är det alltid. Förra året sade publiken att den revyn var den bästa någonsin. Det blir svårt att toppa det. Men jag tror vi lyckas.
Hasse Hardenstedt kommer från en familj av musiker. Redan som liten underhöll han småkusinerna, spelade teater för släkten och var med i olika lokalrevyer.
Scenintresset höll i sig och 1992 startade han och hustrun Lisa Svedalarevyn som en reaktion mot den allmänna dysterhet som då hade lagt sig över lågkonjunkturens Sverige.
Årets revy består av 25 nummer med omväxlande musik och sketcher. De lokala inslagen är dock få.
Det, menar Hasse Hardenstedt, beror på att Svedala är litet och många revybesökare kommer från andra orter.
– De har inte samma koll på vad som händer i Svedala. Och för den som inte har det blir det allt för svårt att förstå skämten, säger han och fortsätter:
– Vi skriver mycket själva. Det ska vara roligt och trevligt. Men det måste också finnas inslag som ger lite eftertanke, säger han.
Långt ifrån alla orter har en egen nyårsrevy. Hasse Hardenstedt menar att det är något som stärker den lokala självkänslan.
Han berättar om ett möte med en man som nämnt att just revyn och Sommarrocken är något som väcker stolthet.
Strax efteråt är repetitionen igång.
Hasse Hardenstedt, Kjell-Åke Ingelheim, Cicci Landén och Sofia Larsson levererar repliker och kvickheter som ibland kommer av sig som det kan göra tre veckor innan en revypremiär.

Femton föreställningar under två månader

Svedalarevyns uppsättning Fest-i-valen har premiär i Folkets hus den 5 januari.
Övriga speldagar är 9/1, 10/1, 16/1, 23/1, 24/1, 30/1, 31/1, 6/2, 7/2, 13/2, 14/2, 20/2, 27/2 samt 28/2.
Gå till toppen