Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingvar Kjellson död

En del av svensk teaterhistoria har gått ur tiden. Skådespelaren Ingvar Kjellson är död.
– Ingvar Kjellson tillhör en av de riktigt, riktigt stora under 1900-talet, säger Benny Fredriksson, chef för Kulturhuset Stadsteatern.

En lågmäld, nästan lite blyg, förvandlingskonstnär. Så beskrivs Ingvar Kjellson, en av Sveriges mest meriterade skådespelare. Till Dramaten kom han 1964, och sammanlagt blev det över 140 roller på nationalscenen.
– Han levde i teatern och för teatern. Hela hans röst och hela hans kropp var teatern, säger Dramatens chefsdramaturg Magnus Florin.

Florin beskriver Kjellson som en diskret, lugn och praktisk person, som älskade att hävda att "allt var lätt", men ändå kom oerhört förberedd till sitt arbete. Han lyfter särskilt fram hans insats som fadern i Lars Noréns "Natten är dagens mor" 1983:
– En oerhört krävande och naken roll som han gjorde på ett oöverträffat vis.

Benny Fredriksson, chef för kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, minns Ingvar Kjellson som en oerhört bred skådespelare med ett stort hantverkskunnande.
– Han har gjort allt, och då menar jag verkligen allt. Det som var unikt med honom var att han, redan som ung, började göra roller som låg långt ifrån honom. Samtidigt gjorde han det med en sådan trovärdighet så att ibland visste man inte vem han var.

Leif Zern, teaterkritiker på Dagens Nyheter, säger att Ingvar Kjellson var "de små rollernas mästare".
– Han kunde gå in i de små udda figurerna och göra dem oerhört skarpa, så att man alltid hade en känsla av att de var ett sorts huvudroller.

Men Ingvar Kjellson gjorde även mycket film och tv. Många kanske minns honom som den excentriske Mon Cousin i "Hedebyborna", eller från filmer som "Raskenstam", "Swing it, fröken" eller Lasse Åbergs "Den ofrivillige golfaren". Och den som har sett den tecknade versionen av "Robin Hood" kanske vet att det var Ingvar Kjellson som gjorde rösten till den girige Prins John. Han sommarpratade även i SR:s "Sommar" 2013, där han frikostigt berättade om sitt liv på scenen.
Privat var Ingvar Kjellson gift med skådespelaren Meta Welander sedan 1949. Han avled på Danderyds sjukhus i Stockholm på torsdagen efter en tids sjukdom.
Gå till toppen