Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Larsens hörna föregick Ohlssons

Evald Larsens hörn i det så kallade Kommandanthuset, uppfört under andra halvan av 1500-talet och rivet 1902.
Ohlssons hörna var egentligen Larsens hörna.
För en tid sedan handlade ett blogginlägg om Ohlssons beklädnadsmagasin, som flyttade till Stortorget. Ohlssons hörna – i hörnet av Stortorget och Södergatan – kom att bli en Malmöitisk klassiker, inte minst i juletid.
Läs också Innan Ohlssons blev ett hörn
Få tänker kanske på att i samma hörnbutik föregicks av Evard Larsens detaljvaruaffär. Fast det var ursprungligen i ett annat hus. Edvard Larsen öppnade 1872 en detalj- och engrossbutik med sybehör och garn i den så kallade Kommendantgården på samma adress. De äldsta delarna av huset var från 1500-talet.
Efter Evard Larsens bortgång 1899 ombildades firma till ett aktiebolag. Affärerna gick bra och efter en tid ansågs lokalen vara för liten och otidsenlig. Huset revs och på samma plats lät man uppföra ett av Malmös modernaste storbyggen. Prestigebygget vars siluett ännu är ett betydande landmärke i staden, stod inflyttningsklart 1907.
År 1918 såldes fastigheten och Larsens detaljbutik flyttade till Kalandegatan. Varpå Ohlssons beklädnadsmagasin som höll till i grannhuset flyttade in på hörnet.
Detalj ur bilden ovan.
Evald Larsens hörn innan det blev Ohlssons.
Gå till toppen