Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Löpargerillan springer vidare i urbana Malmö

Gerillalöparna har vuxit explosionsartat. Nätverket för alla som älskar att springa i Malmö har ökat från 277 till 895 medlemmar på bara några månader.

Gerillalöparen Måns Renntun var med och startade Malmö Gerillalöpare. Nu har gruppen vuxit till 895 medlemmar.Bild: Hussein El-Alawi
Vill du ut och springa? Men känner att tv-soffan är lite mer lockande?
Då finns det en lösning.
– Det handlar om spontanitet och personliga infall. Kanske någon vill springa från korvmojjen på Sallerupsvägen en måndagskväll och ta en runda som är lagom lång så att man hinner hem till "Homeland". Då smäller man ut en fråga på Facebookgruppen så är det sju-åtta personer som hänger på, säger Måns Renntun.
Han är en av grundarna bakom Malmö Gerillalöpare. Ett nätverk i Malmö för alla som älskar att springa.
När Sydsvenskan berättade om gänget i mars i år hade gruppen 277 medlemmar. Idag finns det 895 medlemmar.
– Vi har haft en enorm procentuell ökning. Löpning i den här spontana och urbana formen ligger extremt mycket i tiden. Det har vi kunnat kapitalisera på.
– Samtidigt ökar alla de här avancerade loppen som kräver investeringar i utrustning, tid och pengar. Vi vill springa, upptäcka nytt, träffa människor och göra det väldigt mycket mer spontant, säger Måns Renntun.
Hade ni förväntat er den här uppslutningen?
– Jag, Dan Stenqvist och Moa Björnson som initierade det här förväntade oss inte någonting. Att det blivit så populärt tror jag också beror på att alla känner sig delaktiga.
Är det inte enklare att vara spontan om man springer själv?
– Ibland behöver man ett positivt grupptryck. Då kanske man springer lite snabbare, lite längre och man upptäcker kanske en ny plats som man inte hade hittat om man hade sprungit sin vardagsrunda, säger Måns Renntun.
Hur ser en gerillalöpare ut?
– Det är allt från tonåringar till 70-åringar. Kvinnor och män, folk från alla typer av yrken. När man har löparkläder på sig ser alla likadana ut, även om man är kirurg, polis, brevbärare eller reklambyråägare.

Malmö Gerillalöpare

Namn: Måns Renntun
Ålder: 36 år
Bor: Malmö
Bakgrund: Arbetar som digitala medierstrateg på region Skåne och är en av personerna bakom Malmö Gerillalöpare.
Varje dag i december presenterar Sydsvenskan personer med anknytning till nyhetshändelser under året, eller som har betytt något särskilt för Malmö 2014. Vem tycker du att vi ska lyfta fram? Mejla malmo@sydsvenskan.se
Gå till toppen