Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andra bombattentatet på 24 timmar

Fastighetsbolaget Victoria Park utsattes för en ny sprängladdning på söndagsmorgonen. Det var det andra attentatet på 24 timmar.

På innergården ligger spillrorna av ett trästaket. Flera fönsterrutor är utblåsta och plåten på en av balkongerna har gett vika för tryckvågen. Det var den tredje explosionen i området på ett dygn, och den andra som var direkt riktad mot Victorias Parks bo-butik på Ramels väg.
I lördags morse sprängdes först en bil på Thomsons väg, sedan entrén till Victoria Parks kontor på Ramels väg. De två laddningarna var kraftigare än den som detonerade vid bo-butikens baksida på söndagsmorgonen. Vid bilexplosionen flög större delen av ett däck femtio meter. Vid den andra explosionen slungades ett fotgaller trettio meter. Det är oklart om bilbomben var riktad mot Victoria Park.
– Sådant här kan ställa till stor skada om förbipasserande råkar befinna sig på fel ställe. Det är rent ut sagt livsfarligt, säger Anders Oxelbrand, inre befäl på Malmöpolisen.
Flera poliser var på plats under söndagsmorgonen för att knacka dörr och för att gå igenom de övervakningskameror som uppges finnas i området.
Victoria Park har genomfört omfattande renoveringar på Herrgården och har gått hårt fram för att få bort svartuthyrning och hyresgäster som anses störande. Det har skapat konflikter och tidigare lett till både hot och misshandel mot personal.
Anders Oxelbrand bekräftar att det finns pågående konflikter mellan Victoria Park och hyresgäster som blivit avhysta, men tillägger att det inte finns någon "huvudteori" och att "polisen jobbar på förutsättningslöst och på bred front".
– Det har varit tre explosioner för mycket, hur vi går vidare vi får sätta oss ner och fundera på. Vi hade ökad närvaro även i natt men det har tydligen inte räckt, säger han.
Victoria Parks vd, Peter Strandh, är förtegen om hur säkerheten för de anställda ska upprätthållas framöver.
– Det får vi ta med polisen. Detta är hemskt, både för boende och för vår personal, säger han.
När Sydsvenskan besöker adressen på söndagsmorgonen stannar flera boende till vid polisens avspärrning. De är oroliga. För bomberna, men lika mycket för Rosengårds rykte, som nu skamfilas ännu en gång.
– Jag såg nyheterna om bomben igår på tv. Rosengård stämplas igen som en plats med onda människor, säger en kvinna som inte vill uppge sitt namn.
– Det är katastrof. Jag vill flytta härifrån så snabbt jag kan. Jag kom från ett land i krig för att få frihet och lugn och ro. Jag är jätteorolig, säger en annan kvinna som vill vara anonym.
Dina Mobarak bor högst upp i fastigheten.
– Jag kommer från Irak och tyvärr påminner detta om attackerna som var där. Jag tror att någon vill säga något till Victoria Park, säger hon.
Ahmad el Saleh har bott på Herrgården i tjugo år:
– Det är fruktansvärt. Jag tror att det är en liten grupp ungdomar som vill visa sig tuffa. Det har brunnit i sophus och så vidare, men aldrig att någon blivit skadad, så jag tror mest att det handlar om att de tycker att detta är kul.
Azad Nashan har fortfarande fracken på sig när han kommer ut från porten intill det sprängskadade kontoret. Han gifte sig i natt och firade med släkt och vänner i en lägenhet några våningar upp.
– Vi ska flytta härifrån så fort vi kan. Detta är inte okej, säger han.

Omskrivna fastigheter

Victoria Park äger drygt tusen lägenheter i Malmö, varav drygt 860 på Herrgården.
Beståndet togs över av norska Acta, omskrivna för kackerlackor och undermåligt underhåll.
Victoria Park har också byggt ett livsstilsboende i Limhamn som såldes för sex år sedan.
Gå till toppen