Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Falafelgurun vill ha revansch

Han kom tvåa i "tidernas falafelkamp". Nu vill han ha revansch.
– Jag vill gärna ha en tävling med shawarma för jag har den godaste i hela Malmö, säger Firas Khadir på restaurang Falafel Bagdad.

Falafelkampen avgjordes i Värnhemsskolans kök i slutet av januari 2014.
När Sydsvenskans falafelredaktör Federico Moreno och hans omutbara jury utsåg Malmös - och därmed Sveriges - bästa falafel ansågs Firas Khadir ha de smaskigaste kikärtsbullarna. Ändå utsågs falafelimperiet Orient House of Falafel No 1 till vinnare på grund av högre omdömen i den sista och sedermera mycket omdiskuterade poängkategorin ”utformning”.
Lite orättvis faktiskt, säger Firas Khadir och skrattar som om han bara halvt menar allvar med vad han just sa.
För faktum är att falafelkampen var det bästa som kunde hända den lätt marginaliserade falafelkiosken på Norra Grängesberg.
– Efter tävlingen kom jättemånga svenska människor till min restaurang. De kommer till och med från Göteborg för att de läst att min falafel är den bästa falafeln, säger han.
– Många frågar mig: "hur var det?". "Hur klarade du det?" "Vad tjänade du på tävlingen?". De är nyfikna.
Här kunde solskenshistorien ha tagit slut. Men Firas Khadir, som arbetat med kikärtsgastronomi sedan han tolv år gammal fick sitt första falafeljobb i Irak, känner att han har mer att ge.
– Alltså tävlingen var fantastiskt bra och jättekul. Men jag är jätteintresserad av att ställa upp i en ny tävling. Och gärna en tävling med shawarma för jag har den godaste i hela Malmö. Och det är många svenskar som inte vet det, säger han.
Hur vet du att din shawarma är godast?
– Alltså, jag har specialkryddor och ett specialsätt. Andra köper färdigt shawarmakött från grossister i Köpenhamn, men här på Bagdad gör vi vår egen shawarma med lammfilé och irakiskt bröd.
Falafelredaktör Federico Moreno är skeptisk, kanske för att succén stigit honom åt huvudet.
– Falafel är Malmös nationalrätt, shawarma är en lägre stående form av mat. Dessutom vill jag inte hockeyfiera falafeln med ett VM varje år, säger han.
Gå till toppen