Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ur askan i elden för drabbad folkhögskola

Kvarnby folkhögskola har brunnit två gånger på drygt ett år. Studierektorn Beata Zielinska berättar om ett år präglat av hopp och förtvivlan.

Beata Zielinska, studierektor, på Kvarnby folkhögskola,Bild: Marc Loran
"Jag är övertygad om att vi kommer att resa oss ur askan".
Så sa Beata Zielinska, studierektor på Kvarnby folkhögskola, dagen efter att större delen av skolan ödelagts i en misstänkt mordbrand i början av oktober 2013.
Istället blev det "ur askan i elden". Den 13 december i år, bara dagar innan den återuppbyggda skolan skulle slutbesiktigas, fick Beata Zielinska veta att skolan åter stod i lågor.
– Jag hade svårt att ta in det. Oddsen att det skulle hända igen var minimala. Ryggmärgskänslan var rädsla över att det var ännu en mordbrand. Men jag fick ganska snart klart för mig att det mesta tyder på att det var ett tekniskt fel av något slag. Det var en stor lättnad.
Efter den misstänkta mordbranden 2013 slöt elever och lärare upp för att samla in och knacka rent brandhärjat tegel som kunde återanvändas i det nya bygget. Resultatet fanns att se i entrégolvet innan allt förstördes igen. Det arbetet var på ett sätt förgäves, på ett annat värdefullt.
– Det är som att vi gått från chock till styrka. Det som var positivt med hela den här katastrofen är att vi upptäckt hur bra vi fungerar som lag. Det var inget gnäll och jämrande, utan alla har fokuserat för att bidra och lösa alla praktiska detaljer, säger Beata Zielinska.
Skolan ska nu byggas upp ännu en gång. Eftersom alla ritningar finns, och eftersom byggbolaget redan gjort det en gång, lär det gå snabbare den här gången, tror Beata Zielinska.
– Det som är enklare nu är att vi redan har allt på plats. Vi får fortsätta i paviljonger fram till oktober. Då tror byggfirman att det nya huset kan vara färdigt.
Den här gången drabbas skolan inte alls ekonomiskt, enligt Beata Zielinska.
– Den här gången är det inte vår egendom som drabbats, utan byggfirmans. Och de har bra försäkringar, säger hon.

Kvarnby folkhögskola

Kvarnby folkhögskola utsattes för ett brandattentat i oktober 2013.
Eftersom branden startat på flera olika ställen samtidigt, misstänkte polisen att den var anlagd.
Polisen hittade inga misstänkta gärningsmän och lade ner utredningen .
Den 13 december brann den återuppbyggda skolan igen.
Polisen misstänker inget brott utan tror att ett elfel ligger bakom.
Gå till toppen