Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Birollerna lyfter humorn

Birollerna lyfter den romantiska komedin med Izabella Scorupco och David Hellenius.

Micke & Veronica

Sverige, 2014. Regi: Staffan Lindberg. Med: Izabella Scorupco, David Hellenius, Suzanne Reuter, Philip Zandén, Peter Magnusson. Barntillåten. Längd: 1.39.

David Hellenius och Izabella Scorupco som det omaka paret Micke och Veronica.Bild: SF Film
Veronica är läkare på Södersjukhuset, Micke är den hunkige snickaren som ska renovera hennes kök. Båda är frånskilda.
När hennes kollega ska gå på nätdejt tvingas Veronica med som förkläde, bara för att upptäcka att det är Micke som är nätdejten. Romantik uppstår, med viss friktion i form av deras motvilliga barn från förr, men inte värre än att de bestämmer sig att satsa på gemensam semester i Bohuslän.
Fast väl där är det inte kul längre: det socialt missmatchade paret kryssar ängsligt mellan förmögna sommargäster och sura feskegöbbar, deras frisinnade grannar knullar i trädgården, och vips dyker Mickes sluskige farsa upp och vill umgås.
Till sist spårar det ur på ett flott trädgårdsparty där en överförfriskad Micke kanske, eller kanske inte, dränker relationen i swimmingpoolen.
Det är en romantisk komedi, så vad gäller den amorösa grundintrigen är det synnerligen standardiserat, men man har fått ihop en rätt svängig, naturlig dialog (omärklig i trailern, ska tilläggas) och filmen lyckas med ambitionen att skildra modernt familjeliv, där man ur skilsmässor och varannanveckasleverne ska försöka limma ihop en kärnfamilj 2.0.
Varken Izabella Scorupco eller David Hellenius är mycket till skådisar, men manuset kräver inte heller några större insatser av dem. Scorupco funkar som överklassbrutta med hjärta, Hellenius arbetarsnubbe bär både blåställ och tennisracket med ok trovärdighet.
Det är istället birollerna som är det fina med den här filmen: Philip Zandén som Mickes gränslöse pappa, Cecilia Ljung som bh-lös hippiegranne och, framför allt, Suzanne Reuter i en fantastiskt rolig gestaltning av Veronicas snorkiga överklassmorsa, komplett med luftpussar, lädersolbränna och en syn på de sämre bemedlade som vore de något slags lustiga husdjur.
Så fort hon har en replik lyfter filmen från hyfsad dussinrulle till komisk hårdvaluta.
Gå till toppen