Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

En oslagbar bragd – av laget, klubben, staden

Det här var året då Malmö inte längre nöjde sig med att ligga nära kontinenten. Därför tilldelas de Sydsvenskans pris Skånebragden.

Markus Rosenberg har nyss gjort 1-0 hemma mot Red Bull Salzburg i den sista kvalomgången till Champions League. Fullbordandet av bragden var nära.Bild: Lars Dareberg
Det brukar bli ganska yviga diskussioner i Skånebragdsjuryn. Juryn har traditionellt sett varit tuff mot lagidrotter. Det har varit svårt att jämföra prestationer i allsvenskan med insatser i yttersta världsklass i stora idrotter som ridsport och golf. Men här hade vi en prestation som innehåll både ett bragdmoment och som dessutom gav ett internationellt eko – plötsligt dansade Malmö FF med de stora elefanterna igen.
Läsarna var också helt eniga med juryn. Segern bland läsarna var lika övertygande och odiskutabel som den var hos juryn. Det här är en prestation långt utöver det vanliga som har berört långt ut i de breda lagren.
Men FC Rosengård då, säger någon, de har ju också vunnit allsvenskan igen och spelat i Champions League. Men hur stor respekt jag än har för FC Rosengård går det inte att jämföra lagens prestationer. De måste sättas i relation till internationell konkurrens. För FC Rosengård har säsongens Champions Leaguespel knappt börjat än – det laget hade behövt ta sig åtminstone till semifinal i våras för att på allvar kunna blanda sig i diskussionen.
Lagaspekten kring MFF anno 2014 är intressant. Det är ett gediget lagbygge som ligger bakom framgångarna, men ett lagbygge som handlar om något större än det som sker under själva matcherna. Något större än de elva på plan, 24 i truppen eller lagledningen. Malmö FF är en klubb som har mognat de senaste åren och frukten av den mognaden ser vi nu. MFF har som förening genom åren gått på ett antal nitar och lärt sig sina läxor. Det är stor skillnad på nivån av professionalisering nu jämfört med för tio åren, och jag är övertygad om att föreningen den här gången förmår förvalta de inspelade miljonerna på ett helt annat sätt än de första åren av 2000-talet då föreningen drog in stora summor senast, dock på spelarförsäljningar.
Det spelet är avgörande för framtiden. Varje detalj är viktig i en förening som vill tänka stort. Det räcker inte med att sätta ihop ett gäng duktiga fotbollsspelare och föra dem samman med en skicklig tränare. Att spelet på planen fungerar är beroende av strukturerna runt laget och där har MFF växt sig mer och mer stabilt de senaste åren. Därför kan det blåsa kring laget, nyckelpersoner kan flyttas runt på olika poster i ledningen eller till och med försvinna utan att det skakar grundvalarna. Och därför kan spetskompetens tillföras i form av en tränare som Åge Hareide eller en spelare som Markus Rosenberg, och de kan bli det allra sista som behövdes för att prestationen ska kunna fulländas.
Det går inte att plocka ut en pusselbit eller spelare som den viktigaste. Skånebragden 2014 tilldelas därför Malmö FF. Laget, klubben, staden. Alla som har varit delaktiga i Malmös största idrottshändelse på mycket länge.
Gå till toppen