Malmö

15-åring anhållen för bomben i Rosengård

Klockan 18.10 gick larmet om en ny sprängning vid Victoria Parks lokaler i Rosengård. Senare greps en 15-årig pojke misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Liksom förra gången skedde sprängningen på kontorets gårdssida, där ett fönster skadats rejält av sprängkraften. Även ett fönster i lägenheten ovanför kontoret spräcktes av explosionen.
– Det har blivit hål i väggen och rökutveckling, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
Polis spärrade snabbt av innergården, där rökdykare var i aktion i trappuppgångarna närmast kontoret.
– Vi har inga skadade ännu, men vi håller fortfarande på att söka igenom de närmaste lägenheterna, sade Ulf Wahlström, brandbefäl på Jägersro brandstation, kort efter explosionen.
Den senaste veckan har två andra explosioner skett vid fastighetsbolagets lokaler.
Vad gör polisen för att förhindra de här sprängningarna?
– Det här är totalt oacceptabelt. Vi gör jättemycket insatser, både synligt trygghetsskapande arbete och under ytan. Det här rör sig om enskilda individer som är missnöjda med någon samhällsinstans, säger Ewa-Gun Westford vid åttatiden.
Hon kunde sedan, vid halv tolv på julaftonskvällen, berätta att en 15-åring har gripits misstänkt för att vara inblandad i sprängningen.
– Vi håller på med de inledande åtgärderna – teknisk undersökning och så småningom förhör, berättar Ewa-Gun Westford.
Eftersom det handlar om en sprängning tas pojkens kläder i beslag i jakt på spår. Utöver det ska pojken och vittnen förhöras.
Pojken anhölls sedan senare under natten.
Polisens tekniker har varit på platsen och har skapat sig en god bild vad som har hänt, enligt Ewa-Gun Westford, men närmare detaljer vill hon inte ge.
– Jag kan säga så mycket som att det inte är en kraftigare detonation än de tidigare, snarare tvärtom.
Men det rör sig inte om en nyårsraket som hamnat fel?
– Nej, det är en riktig sprängladdning som har apterats.
Efter de senaste veckan har polisen haft en särskild åtgärdsplan – en speciell stab som har kopplats in med anledning av bomberna. Det är det arbetet som har haft effekt nu och resulterat i gripandet, enligt Ewa-Gun Westford.
– Det här är ju besvärande för hela samhället. Många människor som bor i närheten blir väldigt rädda när det här händer. Vi har varit väl förberedda, säger hon.
Ewa-Gun Westford vill heller inte berätta hur polisen kom den 15-årige pojken på spåren. Han är misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse, och i nuläget enbart för den senaste bomben.
– För stunden har vi bara koncentrerat oss på den senaste händelsen, och han är i nuläget inte misstänkt för inblandning i de tidigare sprängningarna, säger Ewa-Gun Westford.
Hon tillägger att pojken bara är skäligen misstänkt för gårdagens sprängning, vilket är den lägre misstankegraden.
– Han är bara femton år, och då agerar man inte på det här viset ensam. Nu gäller för oss att reda ut vem han har bakom sig och vem det är som har lärt honom det här.
Läs alla artiklar om: Sprängningarna i Rosengård
Gå till toppen