Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barn drar i skägget för att se om tomten är riktig

Allt började 1999 när en tomtedräkt räddades från soptunnan. Sedan dess är Jonny Ekdahl ideellt arbetande tomte. De kommersiella tomtarna ogillar att han inte tar betalt.

"Man ska vara snäll så att man inte skrämmer barnen", säger tomten Jonny Ekdahl med sin sambo Anna Kuylenstierna.Bild: Hussein El-Alawi
Är du riktiga Tomten?
– Ja.
Men riktiga Tomten bor väl på Nordpolen, inte i en lägenhet i Kirseberg?
– När barnen frågar var vi bor, jag och Tomtemor, så säger vi Nordpolen. Och när de frågar var renarna är säger vi att de står utanför. Ibland säger vi att renarna inte kunde komma eftersom det inte var någon snö. Men då kan barnen säga att renarna ju flyger i luften. Så oftast säger vi att de står parkerade i parken.
Hur märks det att du är äkta?
– Barnen känner på skägget att det är riktigt. Häromdagen var det ett barn som luggade mig ordentligt. En gång var det en liten unge som ville lukta på skägget! Jag brukar ansa det lite i augusti och sedan låta det växa och ansa det lite igen efter jul.
Hur blev du tomte?
– Jag var med i en förening som heter Flottans män. Vi hade en gubbe som brukade vara tomte på vår julfest. Sedan hittade vi gubbens gamla tomtedräkt när vi skulle flytta föreningens förråd. "Släng den!", sa alla. Utom jag. Jag och min sambo Anna [Kuylenstierna] satte in en enspaltsannons i Sydsvenskan: "Tomtefar och tomtemor kommer gratis". Det var över hundra som ringde. Numera behöver vi inte annonsera. Vi har redan en bokning till en förskola 18 december 2015.
Umgås du med andra tomtar?
– Nej, vi är inte alls uppskattade av andra tomtar. De undviker oss när vi möter dem på tomtegillet på Bakken.
Tomtemor flikar in:
– De kan ta hur mycket som helst betalt, tusen kronor per besök.
Hur stor är budgeten för en säsong?
– Jag har nog köpt gottepåsar för sex tusen kronor som vi delar ut när vi promenerar i city. Vi går från Centralen till Triangeln. Är gottepåsarna slut vid Triangeln köper jag två kilo extra choklad så att vi åtminstone kan dela ut en bit per barn på vägen tillbaka. Pusslen som jag tillverkar på min gamla arbetsplats Stapelbädden har säkert kostat mig sju tusen. Vi delar ut dem som julklappar. Men detta är en billig hobby jämfört med att spela golf.
Hur finansierar ni tomteverksamheten?
– Vi har pension och låg hyra. Vi röker inte, snusar inte och spelar inte. Vi räknar intäkterna i glädje! Det känns som att vi har tusen barnbarn.
Händer det att ni blir sjuka och tvingas ställa in?
– Jag har faktiskt varit hostig och haft ont i kroppen de senaste dagarna. Ibland har en av oss varit sjuk. Då har den andra åkt.
Vad är det svåraste med att vara Tomte?
– Inget är svårt. Jo, det kan vara svårt att förstå vad barnen önskar sig. För de pratar så fort, så fort.
Hur länge ska ni hålla på?
– Jag fyller åttio nästa år. Då får vi dra ner på förskolorna. I år tog vi fem per dag. Nästa år får det bli två.
Har du kvar samma tomtedräkt som vid starten?
– Nej, det här är min tredje.
Vad gör ni när ni inte är tomtar?
– Då går vi motionsrundor och tänker på livet.

Tomtar gratis sedan 1999

Namn: Tomtefar och Tomtemor, AKA
Aktuella: Tomtar gratis i Malmö varje säsong sedan 1999. Har detta år besökt 30 förskolor samt gått tomterundor i city och delat ut över sex kilo godis. Planen för julafton: tomta hos åtta familjer.
Gå till toppen