Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Jul i gemenskap med Kalle

Festliga marschaller och röda mattor hälsar välkommen till ett riktigt festligt julfirande i Moriska paviljongen. För serveringen och stämningen svarar hundratals volontärer som valt att fira jul med Malmös hemlösa.

Soppkök Malmö består av volontärer som sista söndagen i månaden har soppkök för Malmös hemlösa. Men på julafton slår de på stort. Ett par hundra volontärer, många i tomteluvor, ser till så att gästerna ska uppleva en varm, glittrande jul.
– Detta är speciellt, säger Douha Mhammad Ali som drog igång Soppkök Malmö för ett par år sedan tillsammans med Janni Bjödstrup.
– Det är första gången vi har det i så stora lokaler. Men känslan ska vara som att komma in i ett stort varmt vardagsrum.
Och det är julstämning på riktigt i Moriskan. Massor av volontärer sliter i köket med att fylla brickor och fat med allt som hör julbordet till. I källaren ägnar ett gäng frisörer några julaftonstimmar åt att göra gästerna helgfina, och i den stora salongen skyndar tomtenissar mellan borden medan gästerna bänkar sig för att se Kalle Anka och hans vänner önska oss alla en god jul på en storskärm.
För att ro iland ett julfirande av det här formatet har Soppkök Malmö tagit hjälp av studenter från Service managerutbildningen i Malmö.
– Det här är vårt projekt, säger Johanna Hederström som går runt i julstämningen och ser till så att allting fungerar och att gästerna hittar in.
– Det var 192 senast jag kollade, men det kommer säkert fler efter klockan tre, säger Alexandra Sköld.
Gå till toppen