Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han vill hjälpa med nygamla telefoner

Jakob Svärd såg en möjlighet att hjälpa hemlösa och samtidigt bättra på självbilden i en skamfilad bransch. Nu auktionerar hans företag ut ”osäljbara” mobiltelefoner och skänker vinsten till Skåne Stadsmission.

Jakob Svärd grundade telekomföretaget Telisol 2005 och har länge engagerat sig för de hemlösa. ”Målet är inte att lösa hemlöshetsproblematiken utan att bevisa att det går att lösa den”, skriver han på sin blogg.Bild: Albin Brönmark
I en låda hos företaget Telisol på Jörgen Kocksgatan i Malmö ligger det nya Iphone–, Samsung–, Nokia– och Sonytelefoner. De har varit ute hos kunder till företaget men skickats tillbaka på grund av felbeställningar eller skadade kartonger.
– Tidigare har de lagts i kassaskåp eller på olika hyllor och så har de samlat damm. Till slut är de omoderna och så slängs de i princip, säger Jakob Svärd.
Efter att ha sett hur de anställda på företaget fylldes av stolthet då de av en händelse fick möjlighet att stödja en hemlös person föddes tanken att göra något mer.
– Jag har personligen engagerat mig länge i den här frågan. En gång i tiden byggde jag Alumas hemsida kostnadsfritt. Så jag började prata med de anställda om att det kunde vara viktigt att vi enades kring något som inte bara handlar om vår verksamhet.
Varför är det viktigt?
– Vi jobbar i telekombranschen, en bransch som alla älskar att hata. Därför ska vi agera värderingsmässigt korrekt och enas kring något så att vår identitet för oss själva blir tydligare. Jag tror att det är viktigt att man som företag tittar på sin omgivning och frågar sig om vi kan göra någonting mer.
Tidigare i höst auktionerades den första telefonen ut via företagets sida på Facebook. Det gick inget vidare. När inlägget delades budade folk i kommentarerna på delningarna, vilket gjorde det svårt att hålla koll på auktionens utveckling.
– Så jag fick lära mig att bygga en auktionssida. Men Facebook har varit fantastiskt för att få ut objekten.
Är det viktigt att det inte blir marknadsföring?
– Ja, delvis kan det vara det. Sen är det väl harmlöst om vi får goodwill. Faktum är att vi gör det här för att vi vill göra världen lite bättre. Men det är klart att vi ju är jättestolta och alla engagerar sig. Ibland undrar jag nästan om vår organisation skickar fel telefoner med vilje för att de ska komma tillbaka, säger Jakob Svärd och skrattar.
Mobiltelefonerna läggs ut för ungefär halva inköpspriset, och sedan startar budgivningen. Från början var förhoppningen att företag och privatpersoner skulle lägga några extra slantar eftersom pengarna går till välgörenhet men riktigt så har det inte blivit.
– Jag hoppades ju att folk skulle kunna lägga 6000 kronor för en telefon som är värd 4000 bara för att de känner att det här är viktigt. Men så är det inte och det får jag ha respekt för.
Vad räknar ni med att dra in?
– Det är så himla svårt att säga men det blir ju inte alls så mycket pengar som jag tänkte att det skulle bli. Men skulle vi kunna ändra livssituationen för en människa så skulle jag säga att jag är färdig med det här projektet. Då hade vi kunnat utmana andra bolag också, ”kan vi göra det här så kan ni”.
– Visionen är inte bara att sälja telefoner och skänka pengar. Det skulle inte vara att engagera sig ordentligt.
Hur går fortsättningen då?
– Vi kanske ska döpa om det? Ta bort Telisol helt och skapa en ideell organisation som alla företag kan använda för att auktionera ut vad de kan bidra med.
– Det är en långsiktig dröm.

Telisol

Antal anställda: 50
Omsättning: 45,7 miljoner kronor
Resultat före skatt: 2,3 miljoner kronor
Mobilauktionerna finns på: www.telisoloutlet.se
Gå till toppen