Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tenoren tar toni allt frostigaredebattklimat

Under året har han sjungit för allt från gömda flyktingbarn till kung Carl XVI Gustaf.
Malmös världstenor Rickard Söderberg har också gett efter för lusten att tatuera in två storheter på underarmarna.

Operasångaren Rickard Söderberg är känd i bloggvärlden. Sedan bilden togs har han hunnit skaffa fler tatueringar.Bild: Anna Bank
– Man kan inte gå runt och vara folk till lags, det är slut med det, säger han efter att nyligen ha gjort två "jättestora" synliga tatueringar av inspirationskällorna Birgit Nilsson och Maria Callas, som får sminkas över om det behövs.
Fast mamma fick veta först när hon såg honom på tv.
Rickard Söderberg reser mycket, men har ett år bakom sig där han varit hemma i Malmö ungefär halva tiden. Malmö operas publik har sett honom i "Doktor Zjivago" och "Rosenkavaljeren".
Han har varit i Hollywood, spelat in skiva med Barbara Streisands musiker och tekniker i samma studio som Frank Sinatra gjorde "New York, New York" och säger – "Visst händer det coola saker".
Förra året medverkade han i "Körslaget" i tv, nästa år är han redo för "Melodifestivalen".
– Redan på 50-talet lät de Ingvar Wixell sjunga alla bidrag och så valde man dem man tyckte var bäst. Mello och opera går "way back". Någon gång ska man väl prova. Jag har fått en toppenlåt och möjlighet att prata om viktiga saker, säger han.
Han debatterar gärna, bloggar flitigt och kämpar för acceptans av kärlek utanför heteronormen.
Det väcker reaktioner.
– Det är stora känslor, mycket som opera – jag ska döda dig, eller jag älskar dig, säger han och upplever allt mer samtalsklimatet på sociala medier som ett "skyttegravskrig".
"För varje ägg finns det hundra gosedjur" var budskapet från okända som placerat ett berg med mjukdjur utanför operans port, sedan Rickard Söderberg utsatts för äggkastning.
– En otrolig gest, säger han och fortsätter att kämpa för den värld som han själv vill leva i.
Rickard Söderberg tycker det vore fel av honom att inte agera:
– Jag har det så bra förspänt. Om inte jag sätter ner foten, vem fasen skulle göra det.

Rickard Söderberg

Ålder: 39 år.
Bor: Lägenhet i Malmö.
Familj: Maken Anders, chef för trafikmiljön i Lunds kommun.
Känd som: Operasångare och bloggare med 100 000 läsare i snitt varje månad.
Delar garderob: Med sin man. De har exakt samma storlek. "Det är så jäkla praktiskt. Det är ännu en anledning till att alla borde bli bögar."
Varje dag i december presenterar Sydsvenskan personer med anknytning till nyhetshändelser under året, eller som har betytt något särskilt för Malmö.
Gå till toppen