Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oväntad flytt tog nästan hela hennes energi

Klagshamns ryttarförening har haft ett tufft år.
– När man varit långt nere i svackorna och gråtit har det bara varit att spotta i nävarna och fortsätta, säger nyckelpersonen Maria Gudmundsson .

Maria Gudmundsson i det tillfälliga ridhuset i Gessie, där förening huserar medan en ny anläggning byggs.Bild: Lars Brundin
Med kort varsel fick föreningen chockbeskedet om att den inte kunde vara kvar under tiden en ny ridanläggning byggdes upp på Klagshamns udde.
Allt tömdes och i slutet av augusti reds hästarna över till Gessie villastad där en privatperson byggt ett ridhus med internationella mått.
– Vi har kämpat för anläggningen i så många år. Det känns helt absurt att det varit så här det här året. Man trodde att det värsta var gjort, men året blev det värsta någonsin. Det var jättemycket jobb med flytten, mycket mer än man kunde föreställa sig. Men den som väntar på något gott, har inte väntat förgäves, säger Maria Gudmundsson och förmedlar hopp för framtiden.
I december togs första spadtaget för den nya anläggningen och det finns ett löfte om att den ska vara klar den 15 augusti nästa år.
I Gessie tampas föreningen fortfarande med allt som hör till olika tillstånd, för att få driva tillfällig verksamhet och hysa hästarna. Det kostade 19000 kronor i böter att föreningen påbörjade byggen av nya boxar när tillstånd dröjde.
Maria Gudmundsson har lagt det mesta av sin energi på allt som haft att göra med flytten.
Kraft har hon fått av goda vänner, döttrarnas ryttarframgångar på tävlingsbanan, samt löpträning och att springa Midnattsloppet.
"En härlig kick" fick hon också av att hennes elev Anders Johansson (från duon Anders och Måns) vann Stjärnhoppningen i Friends arena.
Maria Gudmundsson betyder mycket för alla barn och ungdomar som rider och rör sig i stallet. Så här säger hon om vad hon får av dem:
– De ger mig jättemycket. Jag älskar att undervisa barn, de är som läskpapper och bara suger i sig. De som rider har själva valt det och inte blivit tvingade, de är verkliga entusiaster. De betyder nästan lika mycket för mig som mina barn.

Maria Gudmundsson

Ålder: 47 år.
Bor: Eskilstorps ängar.
Familj: Döttrarna Kim, 11 år och Lill, 8 år.
Yrke: Idrottskonsulent inom Klagshamns ryttarförening.
Fritidsintressen: Åka skidor och sy kläder. "Massor av tyger väntar och vill bli något."
Varje dag i december presenterar Sydsvenskan personer med anknytning till nyhetshändelser under året, eller som har betytt något särskilt för Malmö 2014.
Gå till toppen