Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Den enda gången jag tänkt att nu måste vi flytta"

I januari fick 981 Malmöfamiljer besked att deras barn riskerade att stå utan förskoleplats.
– Det är ett slag i ansiktet på alla småbarnsfamiljer, säger Hanna Höie, initiativtagare till nätverket Förskolelös i Malmö.

Hanna Höie från föräldranätverket Förskolelös i Malmö på ett möte under förskolekrisen i vintras. Då fick 981 Malmöfamiljer besked om att deras barn riskerade att stå utan förskoleplats.Bild: Lars Brundin
För snart ett år sedan, den 9 januari 2014, damp det ner ett brev till 981 Malmöfamiljer. I brevet förklarade förskoledirektör Andreas Norbrant att kommunen inte kunde erbjuda deras barn förskoleplats i januari, februari eller i mars.
"I skrivande stund kan vi inte säga när en plats blir ledig", stod det i brevet.
– Jag blev skitförbannad. Som förälder hamnar man i en omöjlig situation. Det försvårar jobbmöjligheterna och det är inte alla som har råd att spara föräldradagar, säger Hanna Höie.
Genom Facebookgruppen Förskolelös i Malmö lyckades hon mobilisera desperata Malmöfamiljer som precis hade fått brevet.
– Vi ordnade en massa möten som lockade väldigt mycket folk och vi träffade politiker för att hitta lösningar, säger hon.
Ändå var Hanna Höie inte personligen drabbad — den gången.
Men ett år tidigare fick hon och hennes sambo samma besked av kommunen.
– Vi ville ha förskoleplats i mars, några dagar innan fick vi reda på att det inte skulle finnas plats förrän i augusti. Det kom som en chock. Jag älskar Malmö. Men det är enda gången jag tänkt att nu måste vi flytta, det finns ingen möjlighet för vår familj att leva här.
– Min sambo fick ta semester en dag i veckan, jag tvingades arbeta hem­ifrån och en kompis hjälpte till. Efter att vi hade bråkat en massa med kommunen fick vi till slut förskoleplats i maj, säger Hanna Höie.
I ett öppet brev till Malmös politiker skrev hon att "hela livssituationen" sätts på spel utan barnomsorg.
– Samhället är byggt på att vi ska ha barnomsorg. Det finns inget skyddsnät som tar vid när kommunen inte lyckas fixa förskoleplats. Man kan inte använda a-kassa. Man skulle kunna gå till socialen, men då måste man sälja allt man äger och tömma alla sparkonton, säger hon.
I slutet av april i år kall­ade förskoleförvaltningen till presskonferens. Budskapet: Platsbristen i förskolan var borta. Genom att starta tillfälliga förskolor, planerade förskolor öppnats i förtid och befintliga förskolor byggts ut lyckades man skapa 1 076 nya förskoleplatser.
Gjorde ditt och föräldranätverkets engagemang någon skillnad?
– Jag tror det. Vi låg på väldigt mycket och krävde att kommunen skulle titta på nödlösningar och jag gjorde en anmälan till Skolinspektionen direkt, säger Hanna Höie.
Men även om förskolekrisen nu är löst, kommer det nya oroväckande signaler för Malmös barnfamiljer.
Prognosen säger att Malmö behöver 2 000 nya förskoleplatser de kommande fem åren. Förskoleförvaltningen varnar för att barnfamiljer kommer att erbjudas förskola "med ett avstånd från hemmet som inte är helt tillfredsställande."
– Det är inte acceptabelt, det betyder att det inte finns tillräckligt med förskoleplatser. Att det är ett återkommande problem tyder på att politikerna inte tar detta seriöst. Annars hade det varit löst för tio år sedan.
Har du själv några tips till förskoleförvaltningen?
– Tänk kreativt. Jag förstår att Malmö är en tätbebyggd stad och vi kan inte bygga igen alla parker. Vi hade ett förslag om att man skulle köpa fastigheter utanför kommunen och bussa ut barnen. Det hade varit fantastiskt med en förskola ute på vischan.
– Det finns väldigt kreativa människor i Malmö, bjud in föräldrar och skapa en dialog. Då kan man hitta lösningar på krisen, säger Hanna Höie.

Hanna Höie

Gör: Arkivarie på Malmö högskola. Arbetade tidigare på Lunds universitet. Initiativtagare till nätverket Förskolelös i Malmö.
Ålder: 38
Bor: Möllevången.
Under december månad presenterar Sydsvenskan varje dag personer som har betytt mycket för Malmö 2014.
Vem tycker du att vi ska lyfta fram? Mejla malmo@sydsvenskan.se
Gå till toppen