Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Obegripligt om grip

Scanias fabrik i Malmö, med skånska gripen i loggan.
Grip från Malmö blev kalkon på spåret.
Vart är vi på väg? I annandagens avsnittet av SVT:s frågesport På spåret hamnade vi i Trollhättan, Saabs hemstad. En följdfråga rörde bilens emblem. De i Skåne boende tävlingsparet Gudrun Schyman och K G Hammar kände inte till att loggan föreställer en grip, men det visste däremot Jason Diakité och Lina Thomsgård.
Fredrik Lindström förklarar gripen i det världskända märket – skapat av Carl Fredrik Reuterswärd år 1984 – med att ”den ingår bland annat i landskapssymbolerna för Skåne och för Östergötland som ju – det var en treenighet här mellan Scania som tillverkade lastbilar, Saab som tillverkade flygplan i Linköping och själva biltillverkningen.”
En smått obegriplig förklaring. Lite gripen ur luften, kan man tycka. Eller i vart fall föga uttömmande – men så är det ju i tv.
Det är så sant att fabeldjuret i helfigur ingår i landskapsvapnen för Östergötland (Linköping) och Södermanland (Södertälje), dock inte för Västergötland (Trollhättan). Hur Skåne kommer in i bilden lämnar Lindström därhän.
Vad gäller Scania började allt med en licenstillverkad cykel i slutet av 1800-talet i Malmö. År 1900 nybildades företaget som Maskinfabriks AB Scania. Cykeltillverkningen drygades ut med motorcyklar och året efter testade man att bygga några automobiler. Mer om detta kan man läsa här.
År 1901 registrerades Scanias första varumärke i vilken det ingick en grip (se bild ovan). Scania betyder som bekant Skåne på latin. Med andra ord var det inte en grip vilken som helst, det var en grip med anor från åtminstone 1400-talet.
De svenska, uppländska griparna har förvisso hängt med ett tag. Södermanlands och i viss mån det östergötlands landskapsvapnen kan härleddas till Gustav Vasas begravning 1560. Skånes landskapsvapnen tillkom först till Karl X Gustavs begravning 1660. Men den skånska griphuvudet lånades från Malmö stadsvapen som i sin tur hämtats från Erik av Pommerns vapenbrev från 1437. I det brevet står det att kungens sköldemärke ska bli Malmös stadsvapen.
Redan vid 14 års ålder var Erik av Pommern kung i Norge, Danmark och Sverige. Som son till hertig Vratislav VII av Pommern och Maria av Mecklenburg föddes han – i Rügenwalde/Darłowo omkring 1382 – in i den slaviska härskarätten Gryf (Grip).
När sedan Scania – många år senare – slogs samma med Vabis fick den malmöitiska gripen hänga med till Södertälje. Och på det spåret är det.
Gå till toppen