Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Veolia hängde ut julens sjukanmälda tågvärdar

Tågvärdar som anmälde sig sjuka inför julhelgen hängdes ut med namn och känsliga uppgifter i mejl till alla kollegor. Helt oacceptabelt, anser facket.

Bild: Patrick Persson
Strax före klockan åtta på morgonen före dopparedagen fick alla tågvärdar på Öresundstågen e-post. Brevet innehöll information om vilka som hade anmält sig sjuka denna morgon, och vilka sjukanmälningar som enligt personaladministratören var suspekta.
Så här stod det i meddelandet:
”God morgon. Vi har ett antal som sjukat sig inatt och här kommer lite kommentarer om detta.
[Namn 1] inget konstigt. Skulle bara jobba i dag.
[Namn 2]. Har fått avslag ledighet.
[Namn 3] Kolla bakåt i tiden sjukar sig ofta på storhelger.”
Förutom de sjukanmäldas kolleger gick meddelandet också till fem chefer i företaget.
Daniel Rabelin är affärschef för Öresundstågen hos Veolia Transport och en av dem som fick brevet. Han bekräftar att han känner till utskicket, men vill inte kommentera innehållet.
– Jag brukar inte ha för vana att kommentera vad en individ i organisationen gör. Jag kan inte spekulera vad som var syftet. Det får den individen svara på i så fall.
Ser du inget problem i att skicka ut ett sådant brev till alla tågvärdar?
– Återigen, vår personalhantering väljer jag att göra internt, inte via medier.
Daniel Rabelin vill inte heller säga om Veolia har vidtagit några åtgärder på grund av utskicket.
– Det är ingen idé att du fortsätter att fråga, du kommer att få samma svar.
Rolf Sjöstrand är ombudsman för anställda inom tågtrafiken i södra Sverige på fackförbundet Seko, där många av tågvärdarna på Öresundstågen är medlemmar. Han blir upprörd när han får höra om utskicket.
– Om det är som du säger så är det fördjävligt. Man kan inte skriva så om människor och skicka ut till alla, det är ju en riktig klantgrej. Sedan är det nästan lika illa även om man bara skickar till en intern grupp, mellan cheferna.
Hur ska en personalansvarig göra om det uppstår misstankar om oegentligheter vid sjukanmälningar?
– Det är i alla fall inget man kan gå ut med mejl om. Det är ren skandal om man gör på detta viset. Det får man ta med de enskilda personerna.
Även om det finns misstankar om att allt inte står rätt till kan arbetsgivaren aldrig utgå ifrån att det handlar om fusk, säger Rolf Sjöstrand.
– Man kan ju inte dra alla över en kam, oavsett om det är helg eller inte. Och den fackliga organisationen måste också bli informerad.
Enligt Rolf Sjöstrand är utskicket ett allvarligt övertramp som facket lokalt måste ta upp med arbetsgivaren efter julhelgerna.
Vi har under julhelgen utan framgång sökt en representant för den lokala fackklubben för en kommentar.
Gå till toppen