Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det här skapar en stor otrygghet hos aktivister”

Matilda Renkvist gjorde debut som talesperson för Skåne mot rasism förmiddagen den 23 augusti.
Timmar senare utbröt ett blodigt kaos, när polis red in i demonstranter på Limhamns torg.

Demonstrationståget den 23 augusti samlades under lugna former i Pildammsparken. Längst bak gick barnvagnar. Några kilometer senare, vid Limhamns torg, förändrades allt.
De runt 2 000 demonstranterna försökte med kroppar och röster blockera det nazistiska Svenskarnas partis valturné. Det ”konfrontativa icke­våldet” gjorde att ingen hörde vad Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson sa.
Istället var det polisens agerande mot motdemonstranterna som snabbt fick Limhamns torg att bli toppnyhet i svensk riksmedia.
– Jag såg hur polisen red in i en stor folkmassa som stod kompakt och som inte hade mycket svängrum, säger Matilda Renkvist.
Själv klarade hon sig utan skador. Men minst tio demonstranter trampades av hästar och skadades på and­ra sätt. Runt torget spred sig blodpölar på marken.
Demonstranterna hade med sig ett eget sjukvårdsteam, ”svarta korset”.
– Det är läkare och sjuksköterskor som själva är aktivister. Svarta korset menar att det är ett under att ingen dog, säger Matilda Renkvist.
Nu i december har åklagarmyndigheten lämnat två besked:
Femton av motdemonstranterna kommer att åtalas för våldsamt upplopp på Limhamns torg. Fängelsestraff hotar vid fällande dom.
Utredningen mot poliser, som misstänkts för tjänstefel, misshandel och vårdslöshet i trafik vid demonstrationen, läggs ner.
– Jag är inte förvånad. Jag tror att polis och rättsväsende vill statuera exempel, säger Matilda Renkvist.
– Det händer väldigt ofta att demonstranter grips och omhändertas. Men nu kommer femton demonstranter att åtalas. Ett åtal har stort symboliskt värde. Ändå slår det slumpmässigt, mot personer som polis känner igen och som kanske har haft färgstarka kläder.
– Det här skapar en stor otrygghet hos aktivister. Jag tror att det är det man är ute efter.
Påverkar åtalsbesluten den antirasistiska rörelsen i Malmö?
– Nej, den här rörelsen står pall för väldigt mycket. 8 mars är ett tydligt exempel. Vi gick från ett brutalt överfall där fyra människor skadades allvarligt på Möllan till demonstrationen ”Kämpa Malmö” där 10 000 människor deltog.
Mycket av nätverket Skåne mot rasisms arbete under 2014 har gått till att stödja Malmös EU-migranter.
– I förra valrörelsen demonstrerade vi mot Sverigedemokraterna. Det är ens plikt som antirasist.
– Men motdemonstrationer är väldigt krävande. Jag hoppas att vi nu kan arbeta mera proaktivt och själva föra fram våra tankar om samhället istället för att bara reagera på vad rasisterna gör.
Gå till toppen