Annons

Annons

Annons

Nyheter

IS–hat kan drabba svenska muslimer

Rickard Lagervall betonar att moskén i Eslöv saknar all koppling till våldsam islamism.

Text

Rickard Lagervall är forskare vid Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet.

Bild: Karl Melander

Annons

– Så kan det vara. Imamen i Eskilstuna nämnde att moskén där hade varit föremål för sådana anklagelser tidigare, säger Rickard Lagervall, islamolog vid universitetet i Lund.

Han understryker att de båda attentatsdrabbade moskéerna i Eslöv och Eskilstuna saknar all koppling till våldsamma islamistiska organisationer.– När IS intog Mosul var imamen i Eslöv snabb i sitt avståndstagande från organisationen och manade dessutom till motstånd mot det sekteristiska våldet på sajten ”Fråga imamen”, förklararen Rickard Lagervall.

Annons

Annons

Han funderar också på om Eslövsimamens Samir Murics framträdande i Sydnytt på söndagskvällen kan ha provocerat en eventuell attentatsman.

– Han intervjuades med anledning av moskébranden i Eskilstuna och berättade att hans moské i Eslöv hade drabbats av vandalisering. Och att man inte fick någon hjälp med säkerheten av myndigheterna. Det kan ju ha retat någon enskild person.

Rickard Lagervall pekar också på en färsk statlig rapport kring hatet mot olika religiösa grupperingar där det visade sig att muslimska församlingar ganska sällan anmälde hot och vandaliseringar som drabbade dem.

– Det gör att myndigheterna har svårt att skaffa sig överblick, förklarar Rickard Lagervall och tillägger:

Det är främst på enskilda nätsajter som det finns en hård antiislamretorik. I övrigt tycker jag att tonläget i den svenska debatten är ganska sansat.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan