Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Moské i Eslöv eldhärjad – Säpo utreder attentatet

En moské i Eslöv eldhärjades i natt. Polisen utreder attentatet som mordbrand.
– Det här har trappats upp, säger imamen Samir Muric.

Larmet inkom vid 03.15-tiden imorse. Enligt Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänst syd, var det en boende som uppmärksammade branden och ringde in larmet. 
Lokalen, som tillhör Eslövs islamiska kulturförening, är inrymd i ett flerfamiljshus med många lägenheter på Vålarödsvägen i utkanten av Eslöv.
– Jag är bedrövad, ledsen och oroad. Det här har trappats upp. Det är tredje gången sedan halloween och nu är det mordbrand, säger kulturföreningens imam Samir Muric till Sydsvenskans reporter på plats.
Inga boende ska enligt räddningstjänsten ha behövt evakueras.
– Det var ingen risk för boende i intilliggande lägenheter. Vi var på plats inom en halvtimme och genomförde en effektiv insats, säger Gustaf Sandell.
När räddningstjänsten kom fram till byggnaden brann det både utanför och innanför ett krossat fönster i lokalen. Branden släcktes snabbt och enligt räddningstjänsten har moskén fått begränsade brand- och rökskador.
Golvet och  en vägg är brandskadade. I övrigt är lokalen rökskadad. Röken ska också ha spridit sig till en intilliggande källargång.
Ingen människa skadades vid eldsvådan.
– Det rör sig troligen om en anlagd brand. Det finns ingen naturlig orsak till att det skulle brinna i golvet och väggen precis nedanför det trasiga fönstret, säger Gustaf Sandell.
– Vi har spärrat av på platsen. Det finns en anmälan upprättad om mordbrand med tanke på att det är ett bostadshus, säger Stephan Söderholm, informatör vid Skånepolisen, som känner till att det förekommit tidigare skadegörelse mot lokalen.
– Vi har också varit i kontakt med imamen som ställer in morgonbönen.
– Tyvärr handlar det nog om islamofobi. Jag bor nära och känner mig inte trygg längre, säger imam Samir Muric till TT.
I morse kollade han igenom nyhetsflödet på sociala medier och såg att det brunnit i Eslöv.
– Jag tänkte: "Åh nej, säg att det inte är moskén". Men med tanke på branden i Eskilstuna har jag befarat det här. Det känns tyvärr som en ganska självklar följd, säger Samir Muric.
På juldagen startade en kraftig brand i en moské i Eskilstuna sedan någon kastat in ett föremål. 70 personer befann sig vid tillfället i lokalen.
Alla tog sig ut, men fem personer fick föras till sjukhus.
Lokalen där moskén är inrymd har utsatts för flera attentat under hösten. Bland annat har rutor krossats och fasaden sprejats med färg.
Polisens tekniska undersökning är nu klar och avspärrningarna vid lokalen i Eslöv har hävts. Säkerhetspolisen (Säpo) är med och bistår i utredningen.
– Vi ser om det kan röra sig om ett politiskt motiverat brott, säger pressekreterare Fredrik Milder till TT.
Brandattentatet har också väckt stort engagemang på orten. Imorgon klockan 18 kommer gruppen "Tillsammans för Eslöv" att kalla till manifestation. 
 
Har du fler uppgifter eller känner du någon på plats?
Kontakta då gärna oss på telefonnumer 040-71234, med sms/mms till 71234, eller mejla oss. Tack!
Gå till toppen