Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya sjuksköterskor kan välja bland jobb

Ida Hedberg, som tar sjuksköterskeexamen i januari, har sökt sex jobb. Och fick fem av dem.

Det blev thorax, avdelningen för transplantation och hjärtsjukvård på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Där var det också något extra som lockade.
– Det är inte så många sjukhus där det görs hjärttransplantationer i Sverige, bara i Lund och Göteborg.
Ida Hedberg är en av de sjuksköterskestudenter som avslutar sin utbildning på Lunds universitet i januari. De kan välja och vraka bland jobben.
– För mig är det viktigt att det är bra arbetsmiljö, att arbetet fungerar och att kollegorna är trevliga. Lönen är också väldigt viktig för mig, och hur villiga de är att förhandla, säger Ida Hedberg.
Hennes kurskamrat, Emma Olsson, har sökt fem jobb och fått samtliga.
–  Intervjuerna gick ut på att visa mig runt på avdelningen, säger hon.
Behovet av sjuksköterskor är stort. Större blir det - något som de snart färdiga sköterskorna tydligt märker.
– Vården behöver händer, sammanfattar Dennis Brodelis, ordförande för Vårdvetenskapliga studentföreningen, Lund, och färdig sjuksköterska till sommaren.
Om han vill ha jobb inför kommande sommar, finns redan den möjligheten. Han har inte tackat ja än, även om han på lång sikt ser sig själv som anställd inom psykiatrin.
– Man kan tydligt märka skillnaden man gör för någon. Det kan vara enkla saker och det kan gå fort. Som när man har en patient som tillsynes är ett svårt fall, men så plötsligt vänder det. Det känns väldigt tillfredställande, säger han.
Tidigt drogs han till yrken som ser till hela människan. För honom passade sjuksköterska bäst in på beskrivningen.
– Jag vill jobba med något meningsfullt, då är människor det bästa att jobba med. Och det är något jag kommer att orka jobba med tills jag går i pension. Då har jag även möjligheten att välja olika vägar. Så att jag inte fastnar i slentrian i mitt yrkesliv, säger Dennis Brodelis.
Han är inte unik. Till vårterminen 2015 har Lunds universitets sjuksköterskeprogram 330 förstahandssökande och 105 antagna i första urvalet. I Malmö är det 492 förstahandssökande och 174 antagna.
I den rödgröna regeringens budget fanns en utökning av antalet platser på grundutbildningen av sjuksköterskor. I alliansens budget, som istället klubbades igenom, är satsningen inte lika omfattande. Men en mindre utökning av antalet utbildningsplatser för specialistsköterskor och barnmorskor finns med.
Sjuksköterskestudenterna är väl medvetna om att arbetsmarknaden är deras. Att Region Skåne nu höjer ingångslönen till 23 500 räcker inte, säger de. Liksom den nationella lönerörelsen för nyutexaminerade sjuksköterskor anser de att 25 000 är rimligt.
– Lönemässigt ligger landstingen så pass långt efter bemanningsföretagen idag. Norge är en annan marknad, men är ändå ett problem för svensk sjukvård. På sikt måste landstingen börja möta det som bemanningsbolagen erbjuder, för att klara sin verksamhet, säger Dennis Brodelis.
Han kan tänka sig att arbeta några år i Norge eller inom bemanningsbolag, för mer erfarenhet och bättre löneutveckling.
Kurskamraten Caroline Bowen-Farsnäs menar att det är nya tider nu, sjuksköterskeutbildningen är inte ett kall på samma sätt. Studenterna tar lån, arbetsmarknaden står öppen.
– Man räknar kallt med att folk fortsätter att komma på samma sätt som tidigare, fast utvecklingen blivit som den blivit.

Grundlön för nyutexaminerad sköterska

Region Skåne: 23 500 kr (från och med 1 januari).
Malmö stad: 23 500 kr är lägsta lönen som betalas i dag. Individuell lönesättning tillämpas.
Capio Närsjukvård (driver vårdcentraler och specialistkliniker): 24 500 kr (2014 års löneläge).
Dedicare (bemanningsbolag som anlitas av Region Skåne): 25 000 kr i lägstalön. Individuell lönesättning tillämpas. Anställer huvudsakligen erfarna sjuksköterskor.
Akershus universitetssykehus, Oslo, Norge: 30 750 norska kr.
Helsenor (största norska bemanningsbolaget): 31 520 norska kr vid sjukhus, 31 144 norska kr i kommuner.
Arbetsgivarna har mycket varierande antal anställda och rekryteringsbehov. Veckoarbetstiden är kortare i Norge.
Gå till toppen