Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nyordet: Pultvätta

Kulturredaktionen reflekterar över några av orden från Språkrådets nyordslista 2014.

Lagen om hur man får hantera och registrera personuppgifter är en av de viktigaste vi har – och samtidigt en av de mest tandlösa.
För vad gör vi med ett samhälle där vi å ena sidan blir upprörda om kommunen sparar ett personnummer på fel ställe, men samtidigt ritar perfekta sociogram över våra liv på Facebook?
Ordet ”pultvätta” har uppstått i myndighetsvärlden. Det betyder ”att ta bort personuppgifter från handlingar så att systematisering av handlingarna inte medför brott mot personuppgiftslagen. Ungefär.
Lagen är bra som normbildare: vi lever i informationshungriga tider. Byråkraten motiverar sin aptit med att det goda samhället bygger på statistik. Silicon Valley motiverar sin med att den välfungerande servicen bygger på personalisering. Bara genom att spara allt du gör kan vi veta så mycket om dig att vi kan göra tjänsten bättre.
Båda säger ytterst samma sak:
Betala med era liv, det är allt vi begär.
Paranoida idéer för oss ingenstans. Men det har aldrig varit viktigare, både som medborgare och konsument, att ta ansvar för sin egen informationskunskap. Varje gång någon – företag eller myndighet – vill ha uppgifter av dig kan du åtminstone vänligt ställa frågan om varför.
Gå till toppen