Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

EU-migranters läger förstört i kraftig brand

En kraftig brand bröt strax efter klockan ett ut i ett tältläger nära Mobilia i Malmö. Tälten är tillfälliga hem för EU-migranter.

Det är andra gången som det brinner i lägret mellan södra sjukhusområdet och köpcentret Mobilia. Förra gången var den 11 november.
Då lades förundersökningen ner men återupptogs av Thomas Bull, ansvarig för Malmöpolisens hatbrottsgrupp. Även denna gång blir det han som ansvarar för utredningen.
Larmet kom klockan 13.17. Branden syntes på långt håll med meterhöga lågor.
– Jag kom ut från Hemmakväll på Mobilia och såg att det snabbt började brinna riktigt mycket. Kassörskan i butiken larmade brandkåren. De kom efter bara några få minuter, berättar vittnet Patrick Takacs.
Han var framme vid lägret men hittade ingen där. Det gjorde inte heller Paolo-Roméo Apelgård.
– Jag var här borta med min farbror. Han sa att "nu grillar de igen" eftersom det kom rök. Men sedan såg vi stora lågor slå upp. Jag sprang hit och ropade, men fick inga svar som tur var, säger han.
Tidigare ska två familjer på sex-sju personer ha övernattat i lägret, men nu ska ingen ha bott där sedan strax före jul.
Paul Juhlin, polisens yttre befäl, rapporterade först händelsen som misstänkt mordbrand.
Men efter att polisen kunnat klarlägga att ingen bodde i lägret nu och det inte funnits någon spridningsrisk, ändrades brottsrubriceringen till misstänkt hatbrott och skadegörelse genom brand.
Polisen och räddningstjänsten gör regelbunden tillsyn där EU-migranter bor. Bara timmar innan branden var räddningstjänsten vid Dalaplanslägret.
– Men det här är ett ögonblicks verk, säger Paul Juhlin.
Fler träd är svedda flera meter upp på stammen och sönderbrända saker ligger utspridda.
Paul Juhlin säger att EU-migranternas situation är "oerhört utsatt på alla sätt".
– Bara att leva under de omständigheterna är en utsatthet. Och de har inget skydd om någon kommer och är dum.
Natten till den 20 november brann det även i ett tält i EU-migranternas läger vid Industrigatan. Även då betecknade polisen det som ett misstänkt hatbrott.
(artikeln är rättad 150324, yttre befäls namn ska vara Paul)
Vet du mer? Tipsa Sydsvenskan på 040-71234, med sms/mms till 71234 eller mejla oss. Tack!
Gå till toppen