Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hamnrazzior gav ton med stöldgods

Lyxbilar, nedplockade i smådelar, båtmotorer och verktyg – samt 157 gripna är facit efter systematiska razzior i sju sydsvenska hamnar.

Spåren har också lett polisen till tjuvgömmor i industriområden i Malmö och Helsingborg, som fungerat som mellanlager.
Men den absolut största mängden stöldgods på väg ut ur landet har upptäckts i Ystads hamn.
”Operation Gunvor”, där Skånepolisen fått förstärkning från hela landet, har pågått under större delen av 2014. Stöldgods för cirka 15 miljoner kronor har beslagtagits, och nästan allt har kunnat återbördas till ägarna.
–  Det som slagit mig mest är att stölderna är så otroligt organiserade, säger Börje Aronsson, insatsledare för Operation Gunvor som också leder Bisu, Skånepolisens grupp mot inbrottsstölder.
Bland dem som gripits med stulet gods finns en del som jobbar ensamma.
Men i många fall finns misstankar om utländska beställarorganisationer med ”garanter”, boende i Sverige som ordnar sängplatser, mobiltelefoner och fordon åt inresta personer som begår inbrotten.
Innan stöldgodset transporteras ut ur landet samlas det i mellanlagringsstationer, ”ankarplatser”. Sådana har avslöjats på flera håll i landet, i bland annat ett industriområde i södra Malmö, och ett i östra Helsingborg.
–  I Helsingborg gjorde vi vårt största kap i våras, där fanns fem stulna lyxbilar och de höll på att lasta en ny Range Rover på en utländsk trailer. I lokaler hade man demonterat ett antal bilar ner till minsta beståndsdel, plastat in dem och packat på lastpallar. Alla bilarna var stulna i Västsverige och kring Göteborg.
Av de 157 personer som gripits kan ingen kopplas till själva inbrotten, utan misstankarna gäller häleri och grovt häleri. Åtta av tio fall har gått till häktning.
I september kom de första domarna, i Helsingborgs tingsrätt. Fyra personer fick mellan tio månader och två års fängelse och utvisning för att hanterat de stulna lyxbilarna.
Samtliga gripna är utländska medborgare, oftast från någon av de tidigare öststaterna Polen, Bulgarien, Rumänien, Litauen.
Stöldgodset som har beslagtagits i hamnarna och på ankarplatserna kommer från hela Sverige, så långt upp som Jämtland och Härjedalen. Och från Norge.
–  Strax före jul tog vi en trailer i Ystad, fullastad med skruvdragare, cirkelsågar och annat från ett stort inbrott på ett byggvaruhus i Oslo.
I december klarades också en skånsk stöld upp inom Operation Gunvor. En stulen båtmotor med GPS spårades in till centrala Malmö. Medan polisen spanade på lagerplatsen kom flera bilar och lämnade stulna båtmotorer, alla från småbåtshamnen i Limhamn.
Verktyg som röjsågar och motorsågar är stöldbegärliga. De drabbade är ofta småföretagare, som blivit överlyckliga när de fått tillbaka sina arbetsredskap. Skånepoliser har haft hjälp av godsspanare från Växjö och Kalmar som matchat stöldgods med stöldanmälningar.
Operation Gunvor har styrts från Skåne, men insatserna har förstärkts med poliser från hela landet. Vid årsskiftet ändras polisens organisation, mycket är oklart om kommande satsningar.
–  Jag är ändå övertygad om att Operation Gunvor kommer att drivas vidare 2015. Den har gett så mycket tillbaka, säger Börje Aronsson.

Operation Gunvor

Startade som Operation Gunder i Stockholmsområdet 2013, utresekontroller på tre platser: Frihamnen, Kapellskär och Nynäshamn.
Resultatet gjorde att Rikskriminalen beslutade om en liknande operation i södra Sverige. Från mars 2014 har systematiska razzior gjorts i hamnarna Ystad, Trelleborg, Karlshamn, Karlskrona, Helsingborg, Åhus, Malmö och vid Öresundsförbindelsen.
Gå till toppen