Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Många demonstrerade mot hatet i Eslöv

"Jalla, jalla – trygghet åt alla".
Ropen skallade i vintermörkret på Stora Torg i Eslöv när 200 demonstrerade mot moskébranden.

Mordbrandsattentatet mot den muslimska bönelokalen har upprört många.
Tätt tillsammans mot kylan och dunkelt ljussatta av småstadens julbelysning från granar och fasadglitter stod ett par hundra Eslövsbor på tisdagskvällen upp för mångfald och trygghet.
Christel Niby sa vad många tänkte om branden:
– Jag skäms över Eslöv och Sverige när folk bär sig åt på det här sättet. Nu finns det en stor rädsla därute och det är fruktansvärt.
Varför är du här i kväll?
– Jag är här för att stötta idén med trygghet åt alla. Ett verkligt mångfaldssamhälle. Alla är inte idioter, även om man lätt kan tro det när sådant här händer.
Hur ska man komma rätta med de attityder som misstänks ligga bakom?
– Alltså, folk är så förbannat okunniga. De vet inte vad de röstar på och vad det här sprider i samhället. Man måste öka insikten om det.
– Det värsta är att en liten klick rider på den här rädslan. Bra att vi är rätt många här i kväll fast det är kallt.
Demonstrationen hade dragits samman, bland annat via Facebook, av en grupp som kallar sig "Tillsammans för Eslöv". Även medlemmar i grupper från Höör och Halmstad var på plats.
Mest långväga var den kvinna som kommit ända från Lidköping.
– Jag bodde femton år i Eslöv och mötte precis det här våldet, hotbreven och hatet. Jag ville komma i kväll för att stå upp mot allt detta, berättade hon.
Rebecka Barjosef höll inledningstalet och drog igång talkören, innan hon övergick till att höja stämningen med jagande slagrytmer på sin stora assyriska trumma.
– Vi vill att människor som är utsatta känner det finns de som står uppför dem. Det finns inget värre än tystnad när sådant här hatbrott händer, sa hon till Sydsvenskan.
Och så höll kyrkoherde Cerny Erikson – som framhöll behovet av samhörighet - och Adnan El Tahan, ordförande för Islamiska föreningen i Eslöv, tal till de församlade.
– Den som gjort det här eländet ville säga att muslimer inte är bröder med andra. Men vi är svenska muslimer. Vi har rättigheter och skyldigheter. Vi vill leva i fred precis som andra människor, sa Adnan El Tahan.
Han såg ut över torget och fortsatte:
– Den som gjort det här har också orsakat något fantastiskt - att vi har solidaritet i det här samhället.
Och Christel Niby klappade om sina två medhavda demonstrationskompisar, mopsarna Molly och Bella.
– En med mörkare päls och en med ljusare. Jag älskar dem båda väldigt mycket. Kärlek sitter inte i pälsen. Synd att inte alla begriper det!

Den attackerade moskén

Moskélokalen tillhör Eslövs islamiska kulturförening. Föreningen har mellan 80 och 150 aktiva medlemmar.
Lokalen finns i källaren på i ett hyreshus med ett 50-tal lägenheter med många barnfamiljer.
Ett krismöte efter branden samlade politiker, polis, räddningstjänst, boende och representanter för moskén.
Dessutom kontrollerade räddningstjänsten brandskyddet i huset och informerade de boende.
Gå till toppen