Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyordet: Cisperson

Kulturredaktionen reflekterar över några av orden från Språkrådets nyordslista 2014.

Kulturredaktionen reflekterar över några av orden från Språkrådets nyordslista 2014.
En transperson är till exempel en man som lever som kvinna eller en kvinna som lever som man.
Uttrycket är etablerat, och de flesta har åtminstone en grundläggande uppfattning om att sådana personer ska kunna benämnas, precis som alla andra.
Men något har saknats: ett ord som på samma sätt beskriver en man som lever som en man, och en kvinna som lever som en kvinna.
Detta är en cisperson. Under 2014 har det etablerats tillräckligt mycket för att finnas med på Språkrådets nyordslista. Begreppet cisperson kommer av det latinska prefixet cis- som betyder ”på samma sida”, vilket är motsatsen till det latinska trans- som betyder ”över från” eller ”på andra sidan om”.
Så varför behövs detta ord? Kan man inte bara säga ”man” eller ”kvinna”, precis som förut?
Jo. Självklart kan och ska man det, i nästan alla sammanhang.
Men se det så här: Ordet cisperson har ett politiskt värde. Det finns i första hand för att samspela med ordet transperson, till exempel i en diskussion om könstillhörigheter eller rättigheter, och förhöjer på så vis normaliteten hos den som är transperson. Språkrådet hämtar sitt exempel ur tidningen Södermalmsnytt:
”Även om viljan att vara öppen för hbtq-personer i vården blivit bättre så förutsätts du ofta vara hetero och cisperson, säger NN.”
Rimligt och elegant – även om det inte behövs så ofta.
Gå till toppen