Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patienter huttrade i nedkyld vårdcentral

Mitt i köldknäppen gick vårdcentralens värmepanna sönder. Under måndagen frös både anställda och patienter i 14 grader.

Anne-Marie Carlsson har fått ett extra element och temperaturen har stigit igen.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Jag fick svepa in patienterna i en filt när jag skulle undersöka dem, en del frös så att de skakade. Det är inte rimligt att patienter ska behöva klä av sig för att bli undersökta i 14 grader, säger Anne-Marie Carlsson, läkare.
Hon säger att hon arbetat i Umeå och varit med om att vårdcentraler stängts när det blivit för kallt.
Vårdcentralen i Södra Sandby har länge haft problem med olika brister i lokalerna, varav uppvärmningen är en. Distriktssjuksköterskan Charlotte Andersson bekräftar bristerna.
– Det har varit temperaturväxlingar, på sommaren är det för varmt och på vintern är det för kallt, säger hon.
– Vid första köldknäppen orkade värmesystemet inte med. Vi har klagat hela hösten och värmefläktar har utlovats. Istället kom element, men inte till alla, säger Anne-Marie Carlsson.
Hon berättar att en av hennes över 20 patienter under måndagen var en äldre kvinna som, om möjligt, frös mer än de andra.
– Hon frös så hon visste inte var hon skulle bli av och frågade om hon kunde få en tuting för att värma sig, men jag har ingen doktorns special.
Anne-Marie Carlsson har själv varma kläder och extra kofta.
– Nu ska det vara fixat och elementen börjar bli ljumna. Men vid femtiden igår var det inte ens varmvatten i kranen. Handtag och britsar var nerkylda.
Anders Jonsson, lokalsamordnare på Region Skåne, säger att vårdcentralens gaspanna la av före jul och att man gick över till en oljepanna.
– Vårdcentralen har fått ett tiotal elelement och fler är på väg. Ny panna installeras i nästa vecka. Man får koncentrera verksamheten till så få rum som möjligt för att klara detta. Nu är en varmfront på väg, säger Anders Jonsson.
Gå till toppen