Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kyrkoherden i det största pastoratet

– Det största som har hänt det här året är nog att jag fick den här funktionen, ett jobb med ansvar.
Det säger Malmös kyrkoherde Anders Ekhem som tillträdde den 1 januari 2014 i Sveriges största pastorat - Malmö.

Egentligen har han inte gjort någon egen sammanfattning av det första året i Malmö.
– Men det är väl klart att man ständigt gör någon form av sammanfattning och tolkar det som har hänt. Framför allt är jag så oerhört glad att få bo och verka i Malmö och jag har blivit så väl mottagen, säger han.
Samtidigt som han tillträdde genomgick pastoratet en stor förändring, 16 församlingar blev i stället sex stycken, en inte helt gnisselfri omorganisation.
– Den var ju väl förberedd men ingen stor organisationsförändring går lätt som en plätt. Men många ser fördelarna, så i stort sett tycker jag att vi har kommit så långt man kan på ett år, säger Anders Ekhem.
Annat positivt under året har varit att han fick göra fyra helgmålsringningar i tv och att SVT direktsände gudstjänsten på första advent från S:t Johannes kyrka i Malmö.
Anders Ekhem har betonat likheterna i de tre stora religionerna kristendom, judendom och islam.
– Vi har alla samma anfader i patriarken Abraham, vi kallas ju för de Abrahamitiska religionerna. Dessutom härstammar vi från samma område, Mellanöstern, och vi har många gemensamma synsätt även om det förstås finns skillnader.
När Malmökommissionen lade fram sin slutrapport kritiserade Anders Ekhem den för att inte ta med religionernas betydelse för samhället.
– Många har uppmärksammat min kritik och Malmökommissionen är ett exempel på något som kan liknas vid en religionsfobisk inställning, att religion är ett privat särintresse vilket är helt barockt. Staten ska vara sekulär men ett samhälle är också religiöst. Det samtalet vill jag fortsätta.

Anders Ekhem

Ålder: 53 år.
Läste teologi i Lund 1984-89.
Prästvigdes i Strängnäs 1989.
Kyrkoherde i Malmö pastorat, Sveriges största med 150 000 medlemmar.
Varje dag i december presenterar Sydsvenskan personer med anknytning till nyheter under året.
Gå till toppen