Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Systemet missade prishöjning idag

Systembolaget har missat årsskiftets skattehöjning för några av sina varor. I morgon går priserna upp på ett par storsäljare.

Systembolaget har missat en uppdatering av sitt prissystemBild: Torbjörn Carlson
Hon tillägger att den uteblivna prishöjningen gäller en mycket begränsad del av Systembolagets totala alkoholutbud.
– Den gäller nyheterna som lanserades den 1 december samt en liten del av specialsortimentet. Det handlar alltså om ganska smala produkter, som i några fall inte finns på alla Systembolag.
När upptäcktes att ni hade missat skattehöjningen?
– Tidigt i morse noterade våra tekniker felet, svarar Ida Thulin.
Hur mycket förlorar Systembolaget på missen?
– Svårt att säga. Det rör sig inte om några större summor, säger Ida Thulin.
För konsumenternas del innebär missen att några varor är billigare idag än vad de kommer att vara under resten av 2015. På Systembolagets hyllor står de korrekta priserna. Men i några fall har alltså de nya, skattehöjda priserna ännu inte förts in i det statliga företagets kassasystem.
– Under natten kommer vi att göra en datakörning. Efter den ska rätt priser vara inprogrammerade i kassorna.
Hur påverkar skattehöjningen priset? Ida Thulin kan inte ge något enhetligt svar eftersom den statliga skatten varierar beroende på dryckernas alkoholhalt. I stället lämnar hon några exempel på vad årsskiftets höjda alkoholskatt innebär för några av Systembolagets varor:
En flaska Explorer vodka (70 centiliter) höjs från 188 till 190 kronor, en burk Tuborg Grøn höjs från 9,90 till 10,20 kronor, en 75-centiliters flaska rödvin av märket Mauro Primitivo höjs från 64 till 66 kronor medan vita vinet Casa Vinironia Appassim stiger från 82 till 84 kronor.
Men tisdagens felaktiga lägre priser omfattar inte någon av dessa uppräknade produkter.
– Nej nej. Det handlar bara om en liten, ytterst begränsad del av vårt utbud. Inte våra mest köpta produkter, inskärper Ida Thulin.

Alkoholskatten

Öl med alkoholhalt över 2,8 volymprocent hade förra året en skatt per liter för varje volymprocent alkohol på 1,78 kronor, Från och med årsskiftet stiger skatten till 1,94 kronor per liter. Det innebär att en halvliter öl med en alkoholhalt på 5,3 procent får en prishöjning med 52 öre.

Här några exempel från Systembolagets pressavdelning på hur alkoholskatten beräknas.
• För ett öl med alkoholstyrkan 5,0 volymprocent blir alkoholskatten 5,0 x 1,78=8,90 per liter.
• En 75 cl flaska vin med en alkoholhalt på 8,5-15 procent blir 1,95 kr dyrare efter skattehöjningen.
• För sprit med alkoholstyrkan 40,0 volymprocent blir den nya alkoholskatten 40,0 x 506,42 kr, det vill säga 202,57 per liter. Spritskatten höjdes med en procent vid årsskiftet.
Gå till toppen