Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU ändrar reglerna för vad som ska stå på förpackningen

Allergiker ska inte behöva leta efter farligheterna. Onyttigheter som fett och kolhydrater ska toppa innehållsförteckningen.

Livsmedelsinformation till konsumenterna, heter EU:s nya förordning som gör att ingen förpackning kommer att vara sig riktigt lik framöver.
Texten i märkningen ska vara lättare att läsa och näringsdeklaration är numera obligatorisk.
Den nya informationsförordningen har manglats länge i EU:s beslutsprocess. Efter många års förhandlingar röstade EU-parlamentet ja till den sommaren 2011.
De nya reglerna gäller sedan den 13 december 2014, men eftersom producenterna får göra slut på sina gamla förpackningar är det först nu som förändringen märks på allvar i butikshyllorna.
Här är de viktigaste förändringarna:
Alla ingredienser som kan orsaka allergi eller intolerans ska markeras extra kraftfullt i näringsdeklarationen, med fetstil eller understrykning. De är fjorton stycken: Spannmål som innehåller gluten, kräftdjur, ägg, fisk, jordnötter, sojabönor, mjölk, nötter, selleri, senap, sesamfrön, svaveldioxid/sulfit, lupin (vissa arter används som livsmedel) och blötdjur (t ex musslor och bläckfisk).
Även produkter som framställts av dessa, som smör och grädde, ska deklareras.
Näringsämnena får en ny bestämd ordning. Fett ska stå överst, följt av kolhydrat, fiber, protein, salt och vitaminer.
Bokstäverna får inte vara för små. Grundregeln är att lilla x måste vara minst 1,2 millimeter högt. På mindre förpackningar är det okej med 0,9 millimeter.
Om livsmedlet har varit fryst tidigare ska det stå "upptinat" på förpackningen. Kravet gäller bara om det spelar roll för kvaliteten (inte smör).
Om livsmedlet är fryst ska nedfrysningsdatum anges.
Andra regler införs först 2016, som kravet på ursprungsmärkning av kött från fler djur än i dag.
Gå till toppen