Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Nyordet: Frisparkssprej

Kulturredaktionen reflekterar över några av orden från Språkrådets nyordslista 2014.
Den som aldrig tänjer på gränser har ett hjärta av plåt. Att vara människa av kött, drömmar och blod är att då och då våga ta ett steg fram fast alla säger åt dig att stå still.
Men även tänjandet av gränser har sina gränser. Om vi ständigt motsätter oss gemensamma regler och strukturer blir livet ett slags egoistiskt kaos. Anarki är fruktansvärt, som apan Alejandro Fuentes Bergström har sagt.
Därför (för att undvika anarki, inte för apan Bergströms skull alltså) införde sydamerikanska fotbollskonfederationen Conmebol frisparkssprejen. En vit sprejfärg som används vid frisparkar för att markera var bollen ska ligga och var försvarsmuren ska stå.
I Sydamerika, där det korrupta tänjandet av gränser genomsyrar hela samhällen lika mycket som mångas livslånga kamp för rättvisa, blev sprejen snabbt en succé. Plötsligt kunde inte försvarsmuren smyga fram för att korta avståndet till frisparksskytten. Sprejen gjorde fusket alldeles för uppenbart.
Gå till toppen