Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Stort haveri på transformatorstation i Lund

En havererad transformator i västra Lund gjorde att som mest över 15 000 el-abonnenter blev utan ström under lördagen.

Medan solen tittade fram blev det mörkt inomhus. Kvart över tio försvann plötsligt strömmen i 8 000 hushåll. Drygt 40 minuter senare hade lyset slocknat hos 15 000 av Kraftringens kunder.
Många affärer valde att stänga eftersom kassorna inte fungerade medan andra släppte in kunderna på ovanligt mörk shopping.
– Tillf..., säger Måns Carlsson som står med sin pappa och syster Hilda utanför en affär på Lilla Fiskaregatan.
– "Tillfälligt stängt på grund av strömavbrott", står det, säger Fredrik Carlsson.
Hemma på Östra Torn var det inget strömavbrott, men i stan var det släckt överallt.
På Lunds C slutade biljettautomaterna att fungera.
– Går det inte att köpa biljett, undrar en man som cyklat från Nöbbelöv och ska till Eslöv.
Rydes undergång var mörk som underjorden, men nerifrån mörkret hördes en gatumusikants violin och det hade en klart lugnande inverkan. Väl uppe på perrongerna tilltog sedan osäkerheten igen. Informationen om rätt spår gavs endast via högtalare och så var det biljetterna. Jojo-korten fungerade inte. Tågvärden Petter Bengtsson, som klev ur ett pågatåg på väg till Malmö, hann knappt svara färdigt på en fråga förrän han fick samma igen.
– Jag kunde inte köpa biljett, hur ska jag göra, frågade den ene efter den andre på väg in i tåget.
– Vi löser det. Jag informerar ombord, svarade Petter Bengtsson.
I vanliga fall blir det faktura för den som saknar giltig biljett men en dag som denna skulle ingen tågvärd i världen hinna med det.
Strömavbrottet orsakade en mängd problem. Köpcentret Nova tvingades hålla stängt, Lundaspelen fick klara sig utan tre mörklagda hallar och flera personer larmade SOS efter att ha fastnat i hissar. Dessutom gav Taxi Skånes reservaggregat upp efter en stund, vilket påverkade färdtjänsten då företaget varken kunde se beställningar eller få kontakt med sina bilar.
Först efter klockan 15 hade samtliga kunder fått strömmen tillbaka igen. Senare på lördagskvällen kunde Kraftringen också fastslå att avbrottet orsakats av en felande transformator.
– Det är en kombination av ett styrsystem som inte fungerat och komponenter som slagits ut. Vi beklagar verkligen det inträffade, säger Michael Widing, pressansvarig på Kraftringen.
När den första transformatorn slogs ut överkompenserade övriga transformatorer på samma station, vilket ledde till att även de slogs ut och orsakade fler strömlösa hushåll.
– Det var en eskalerande kurva. På bara 40 minuter gick vi från 8000 strömlösa till 15 000, säger Michael Widing.
Efter att strömmen var tillbaka satte Kraftringen in tekniska experter för att försäkra att transformatorn inte ska gå sönder igen. Någon genomgång av övriga transformatorer i kommunen är däremot inte aktuellt.
– Jag tror inte det är aktuellt att se över andra stationer, vi ser inga sådana anledningar.
På flera håll i Lund rapporterades sent på lördagskvällen fortfarande problem med fjärrvärme och varmvatten, vilket enligt Michael Widing kan ha orsakats av att strömavbrott slagit ut lokala fjärrvärmecentraler.
– Det är inte vanligt, men det har hänt tidigare vid strömavbrott. Ofta måste centralen bara startas om.
Igår kväll drabbades cirka 1 000 hushåll nordöst om centrum i Lund av ett strömavbrott som senare även skapade problem för omkring 2000 Comhem-kunder i staden. Dagens strömavbrott ska enligt Kraftringen inte ha något direkt samband med gårdagens som startade vid en transformatorstation i södra Lund.
– Det var en helt annan typ av problem. Isolatorskiktet på en ledning som för strömmen in i den stationen hade nötts ut och den gick sönder, säger Michael Widing, pressansvarig på Kraftringen.
Vet du mer? Har du bilder? Tipsa oss gärna på 040-71234, med sms/mms till 71234 eller via mejl. Stort tack!
 
Gå till toppen