Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt fall av ebola har anlänt i Lund

Kvinnan är den första svenska hjälparbetaren som evakueras från västra Afrika av medicinska skäl, under insatsen mot ebola där.

På söndagen kallade sjukhuset i Lund in extra personal till infektionskliniken för att ta emot ett misstänkt ebolafall. Det är en kvinnlig vårdanställd som har blivit evakuerad. Det var när hon tog av sig säkerhetsutrustning som det upptäcktes att det hade blivit ett hål på utrustningen.
Det är första gången under insatsen i västra Afrika som en svensk evakueras av medicinska skäl.
– Vi tog beslutet att sända hem henne. Vi ville ta det säkra före det osäkra, säger Mattias Frick, medicinsk koordinator på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
På sjukhuset i Lund ska en infektionsläkare undersöka kvinnan och ta prover. Hon uppvisar inga symptom på att ha smittats av ebolavirus. Om en patient inte har feber finns ingen risk för en pågående ebolasjukdom. Men eftersom inkubationstiden är lång måste prover tas under flera veckor.
– Det här får ses som en försiktighetsåtgärd. Vi följer de riktlinjer som finns utarbetade, säger Håkan Miörner, Region Skånes smittskyddsläkare.
Än så länge är det bara i Linköping som högriskpatienter, smittade av ebola, kan vårdas i Sverige. Där finns möjlighet att vårda en patient med intensivvård och en utan. Skulle fler vårdplatser behövas finns ett avtal med Danmark.
På de skånska akutsjukhusen finns beredskap för att ta emot ebolapatienter och ställa diagnos, men inte för slutvård, men en diskussion pågår med Socialstyrelsen om att utvidga möjligheterna för fler sjukhus att även vårda ebolapatienter.
– Malmö skulle kunna vara aktuellt, eftersom sjukhuset har moderna infektionslokaler, säger Håkan Miörner.
Ingen patient i Sverige har ännu bedömts vara smittad av ebola. Chanserna för att överleva är väsentligt bättre för evakuerade hjälparbetare än för patienter som vårdas i Afrika. Där ligger dödligheten på mellan 50 till 70 procent, medan den för evakuerade ligger på 20 procent.
I Skåne har hittills en handfull prover tagits på patienter där det har funnits misstanke om ebola.
Strax efter midnatt natten till måndagen landade det plan kvinnan flög hem i och hon fördes med ambulans till Sus i Lund.
– Där tar teamet på infektionskliniken emot, efter alla de rutiner och säkerhetsåtgärder som finns, säger Louise Ercolino på Region Skånes pressjour en stund efter halv ett på natten.

Ebolavirus smittar vid kontakt

Ebolaviruset smittar genom kontakt med kroppsvätskor. Inkubationstiden är 2-21 dagar.
Sjukdomen startar med bland annat feber, muskel- och ledvärk, huvudvärk och halsont. Därefter följer diarréer, kräkningar samt njur- och leversvikt. I hälften av fallen uppstår blödningar i inre organ.
Virussjukdomen upptäcktes i Afrika för snart fyrtio år sedan. Utbrottet i Västafrika har pågått sedan början av 2014 och är det mest omfattande hittills. Värst drabbade länderna är Liberia, Sierra Leone och Guinea.
Gå till toppen