Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Seg fotskada stör drömmen om EM

Joshi Helgesson går en kamp mot klockan för att kunna prestera optimalt på konståknings-EM i Stockholm.

Uppladdningen sker hemma i Tibro, där allting började. Med en mamma som är tränare och en storasyster som inspiration och förebild var det inte så konstigt att Joshi Helgesson valde konståkning.
Men hon höll också på med friidrott i unga år och spelade fotboll fram till hon var fjorton. Tresteg och höjdhopp var favoritgrenarna i friidrott. I fotbollslaget spelade Joshi Helgesson central mittfältare, för att hon var bra på att springa mycket.
Det säger en del om konståkaren Joshi Helgesson och om skillnaden jämfört med hennes fem år äldre syster. Viktorias starka sida är det graciösa, Joshi är en mer kraftfull åkare. Det ständiga nötandet på träningspassen handlar om att knyta ihop de båda egenskaperna till perfektion.
Viktoria har varit steget före, men numera är systrarna jämbördiga och många ser Joshi som det stora framtidshoppet för svensk konståkning, som inte fått fira en medaljör i ett stort mästerskap sedan Vivi-Anne Hultén tog sitt tredje raka VM-brons 1937.
Men just nu tillbringar Joshi Helgesson minst lika mycket tid vid sidan om isen. En krånglande fot stör EM-drömmen.
– Just nu försöker jag bygga upp foten och vaden för att få tillbaka styrkan. Vi är inne i en väldigt tuff period, så vi kör ganska mycket kondition på isen, dessutom väldigt mycket kondition och styrka på gymmet.
Känner du av någon stress att bli klar i tid?
– Klart det är lite stressigt att komma tillbaka i toppform. Samtidigt har jag kommit tillbaka snabbt de två andra åren jag har varit skadad. Jag vet att det går mycket snabbare om man inte stressar, utan låter det ta sin tid.
Har du någon förklaring till skadorna?
– Den skada jag fick i år berodde på den jag hade förra året. Jag fick operera in en skruv i foten och sedan fick jag problem med skruven i år. Då fick jag ta ut den. Efter det sa läkarna att det var okej att köra på som vanligt, men då körde jag på lite för snabbt, så att foten blev överansträngd och då fick jag börja om från noll. Därför har det tagit lite lång tid.
Vad kan man ha för förväntningar på dig i EM?
– Det är väldigt svårt att säga placeringsmässigt. Många har inte tävlat så mycket i början av säsongen, för det var både EM, VM och OS förra året. Sedan är det många som har slutat och så har det kommit några nya underifrån. Själv vet jag inte riktigt vilka hopp jag kommer att ha med i mitt program och vad jag klarar av att göra. Målsättningen är att göras två felfria åk, sedan får vi se hur långt det räcker.
Vad krävs för att ta det sista steget och slåss om medaljer på mästerskap?
– Svårighetsgraden måste upp. Det som krävs för mig nu är att få med en trippel/trippel-kombination i programmet. Det har jag inte kunnat träna på nu när jag varit skadad. Jag hoppas att jag ska hinna med det före EM.
Hur tänker man när man ramlar?
– Om man har väldigt svåra hopp så händer det ju, men det är bara att glömma bort det och köra vidare. Man tjänar inget på att tänka efter. Klart det är väldigt störande om man ramlar flera gånger. Då är det oftast något som är fel. Vi är så bra tränade att vi kan våra grejor, så det ska inte hända.
Det måste vara speciellt med ett EM på hemmaplan.
– Det blir väldigt speciellt, inte att man känner alla där, eller att alla är där får vår skull, men många är där för vår skull. Samtidigt är det kul när det händer någonting i Sverige. Många kommer att upptäcka att det är väldigt stor skillnad mellan konståkning på tv och att se det i verkligheten. På de högra nivåerna går det så mycket snabbare än man tror när man kollar på tv. Det blir en helt annan upplevelse.
Hur ser du på konkurrensen med din syster som också ska åka EM?
– Hon har alltid varit inspirerande för mig och en förebild. Vi började tävla mot varandra ganska tidigt, men det har alltid varit skönt att ha med henne på tävlingar. Vi stöttar varandra jättemycket. Klart att vi båda alltid vill vinna, men jag blir lika glad när hon får visa vad hon kan och hon är glad för min skull.
Men nu är det inte längre självklart vem som är bäst?
– Nej, när jag vann mitt första senior-SM (2012), så kändes det verkligen att jag hade kommit ikapp. Jag har blivit mognare i min åkning och numera är vi ganska jämna.

Joshi Helgesson

Ålder: 21 år, född 7 juni 1993 i Tibro.
Familj: mamma Christina, pappa Lennart, sykonen Viktoria, 26, och Lukas, 27.
Längd: 170 cm.
Klubb: Tibro KK.
Tränare: Christina Helgesson, Regina Jensen.
Koreograf: Catarina Lindgren.
Meriter: 14:e på VM i fjol. Topp tio på EM tre år i rad, som bäst åtta 2013. Bästa placering i Grand Prix är en fjärdeplats i Skate America 2010. Guld i The Nordics i fjol och guld i SM 2012. Fem SM-silver.
EM i konståkning
Var? Stockholm, Globen
När? 26 januari-1 februari
Tävlingsprogram
Onsdag 28/1: Herrar kortprogram, isdans kort dans.
Torsdag 29/1: Damer kortprogram, isdansens fridans (final).
Fredag 30/1: Paråkning kortprogram, herrar friåkning (final).
Lördag 31/1: Damer friåkning (final).
Söndag 1/2: Paråkning friåkning (final), galauppvisning.
Första mästerskapet var 1891
EM i konståkning är fem år äldre än VM. Det första Europamästerskapet arrangerades redan 1891 i Hamburg.
Sverige hade stora framgångar när seklet var ungt. Ulrich Salchow vann sitt nionde (!) EM-guld 1913 i Oslo.
På damsidan var Vivi-Anne Hultén en internationell stjärna på 30-talet. Hon vann EM-brons såväl 1930 som 1932. Det är också de senaste och enda svenska EM-medaljerna på damsidan i konståkning.
Senast Sverige arrangerade konståknings-EM var i Malmö 2003.
Gå till toppen