Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Barnmorskor protesterar mot låg lön

När de erbjudna lönerna för nyutexaminerade barnmorskor plötsligt sänktes med 1500 kronor bestämde sig klassen för att tacka nej till jobben inom Region Skåne. Samtidigt är bristen på barnmorskor på de skånska sjukhusen stor.

Gloria Inda är en av många barnmorskor från samma klass som tackar nej till sina drömjobb eftersom lönen är låg. Genom att ta striden hoppas de kunna påverka lönesättningen för alla barnmorskor.Bild: Anna Bank
Efter praktiken var efterfrågan på de nyutbildade barnmorskorna stor. De som sökte jobb på de mindre sjukhusen i Ystad, Helsingborg och Kristianstad var först att bli kallade på intervjuer. Där erbjöds de löner mellan 29 000 och 30 000 kronor.
– När vi som ville jobba i Lund eller Malmö sedan var på intervju så begärde vi 30 000 kronor, eftersom Region Skåne tidigare tyckt att det var rimligt. Vi blev erbjudna jobben men fick också veta att det var 27 500 som gällde, säger Gloria Inda, en av ungefär tio barnmorskor från klassen som nu bestämt sig för att tacka nej.
Hon har jobbat i sex år som sjuksköterska och hade innan hon specialiserade sig en lön på 25 000 kronor, plus 1 500 i påslag eftersom hon jobbade på en ”tung” avdelning. Efter att ha läst till barnmorska – ytterligare ett och ett halvt års studier ovanpå de tre som krävs för att bli sjuksköterska – erbjuds hon nu en löneökning med 1 000 kronor. Den tusenlappen går till den ökade studieskulden.
– Jag vill jättegärna jobba som barnmorska, det är det jag drömt om. Men det känns kränkande att bli erbjuden en så liten löneförhöjning efter allt man har kämpat och pluggat. Man blir ledsen.
Klasskamraten Cathrin Schlyter möttes av samma besked när hon erbjöds jobb: 27 500 kronor, trots fem års erfarenhet som sjuksköterska.
– Problemet ligger egentligen i löneutvecklingen som är riktigt dålig. Det vi kan påverka är vår ingångslön och därigenom hjälpa till att få upp barnmorskelönerna generellt, säger Cathrin Schlyter.
Efter universitetssjukhusens låga lönebesked sökte en annan person i klassen jobb på Ystad lasarett. Arbetsplatsen som tidigare erbjudit minst 29 000 kronor i lön hade nu ett annat förslag: 27 500 kronor.
Region Skånes personaldirektör Ann-Sofi Bennheden hänvisar egentligen frågan till ansvariga chefer på respektive sjukhus men hävdar att det inte finns någon ingångslön för barnmorskor i Region Skåne, trots att de nya barnmorskorna erbjudits precis samma lön.
– Det är individuell lönesättning som gäller. Det finns ingen ingångslön och då faller ju resten av frågeställningarna. Då måste man ner på berörd förvaltning och se hur deras lönestruktur ser ut, säger Ann-Sofi Bennheden.
Varför är det så stor skillnad i lön mellan dem som först erbjöds jobb på de mindre sjukhusen och deras klasskamrater som erbjöds jobb senare? Det handlar ju om samma arbetsgivare, Region Skåne?
– Även om uppgifterna stämmer går det inte att uttala sig om en skillnad när man inte har tittat på de enskilda fallen. Har man liknande erfarenheter och uppdrag är det klart att det inte ska vara stora skillnader men vi har en individuell lönesättning och det är den som har tillämpats i de här fallen. Barnmorskorna får argumentera för sin kunskap och erfarenhet när de löneförhandlar.
Att det finns något förhandlingsutrymme är dock inget som de nya barnmorskorna har upplevt.
– Det går inte att förhandla. Det här är vad som erbjuds, ta det eller låt bli. Har arbetsgivaren behov av att anställa så brukar man ju mötas någonstans men de vill inte förhandla med oss. Det är tråkigt för i slutänden är det ju de födande kvinnorna som kommer i kläm, säger Cathrin Schlyter.
– Det har varit vad de erbjuder, ”punkt slut”, ingen förhandling alls. Jag önskar av hela mitt hjärta att lönerna höjs även för de som jobbat som barnmorska länge. Löneutvecklingen är för dålig, säger Gloria Inda.

Färre barnmorskor i Skåne än i resten av landet

2012 fanns det 64 sysselsatta barnmorskor per 100 000 invånare i Skåne och den siffran hade då inte ökat sedan år 2003.
I hela riket är den siffran markant högre, där går det 75 barnmorskor på samma antal invånare.
I budgeten som gäller för nästa år ingår elva nya barnmorskeplatser till Skåne.
Gå till toppen