Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Osthantering som förtjänar lagerkrans

Bengtsons ost på Klostergatan har försett ostslukare med deras njutningsmedel i 63 år.
Och Fredrik Bengtson vilar inte på butikens lagrar.

Hur vet man att västerbottensosten är färdiglagrad och fulländad?
Jo, när det hörs ett svagt smattrande ljud när man hyvlar en skiva. Ljudet uppstår i ostsaftens möte med hyvelbladet.
Detta enligt Fredrik Bengtson som kan berätta mycket om ost, stort som smått. Han är sonson till Inga och Ture Bengtson, paret som 1951 öppnade affären på Klostergatan 9.
Fredrik Bengtson driver etablissemanget vidare sedan arton år. Som femåring fick han kånka på sina första ostar, vid tolv-tretton års ålder började han jobba extra i firman.
– De första åren fick jag inte komma in i butiken. Och jag fick lära mig allt från grunden, först att dela och sedan att skrapa och paraffinera ostarna.
Så småningom lyckades Fredrik Bengtson alltså tjata sig in i själva affären, där farmor Inga var den som aktivt lärde upp honom. Fredriks far ägnade sig då i huvudsak åt firmans butiker i Helsingborg och Malmö.
– Farmor kände nog att jag var den som skulle ta över i Lund, säger Fredrik Bengtson.
Det gällde inte bara att slå i sig ostkunskap. Kunderna skulle behandlas med lika känslig hand som ostarna.
– Att kunderna känner sig uppskattade är grundläggande. Farmor kände ju många av dem personligen och kunde till exempel stå och prata med en bonde om hur hans kor hade det.
Den tonårige Fredrik fick banka in vilka som skulle tilltalas med "ni" respektive "du", vad varje stamkund brukade köpa och ifall osten då skulle skäras på ett visst sätt.
I dag beskriver Fredrik Bengtson sig som en ostnörd, med kunskaper som vid vilken årstid mjölken är som bäst att göra ost på (hösten).
– Längsta lagringstiden är tre och ett halvt år, för herrgårdsost. Därefter blir osten bara torr.
När Inga och Ture Bengtson 1951 slog upp portarna i Lund hade de båda mötts och jobbat extra i en livsmedelsbutik i Eslöv.
– Det tog några år, men sedan bara exploderade det, beskriver Fredrik Bengtson. Ingen annan i Lund sålde lagrad ost då och importerad ost fanns ännu inte.
Dessutom var farmor och farfar enligt Fredrik Bengtson först i Sverige med att blanda smör med det billigare margarinet.
– Folk köade långt ut på gatan för den blandningen.
Ett helt litet imperium växte fram. Farfar Ture köpte mark vid Öresundsvägen, där Eksandhs byggvaruhus senare kom att ligga, och etablerade sig som stor ostgrossist. Butiker startades i andra skånska städer och allt fler lagringsutrymmen runt om i Lund utnyttjades.
– Som mest tror jag att firman hade ost i lager för 80-100 miljoner kronor i dagens penningvärde.
Numera är Bengtsons lika med en Lundabutik, flyttad tvärs över Klostergatan till en större lokal. Där har man även servering och ibland arrangerar Bengtsons ost- och vinprovning. Hela lagringslagret finns idag rakt under butiken.
Hur är det, tycker Fredrik Bengtson efter så många år fortfarande om ost?
– Ja, svarar han direkt. Men jag äter inte så mycket.
– Jag går och småäter här i butiken hela dagarna, men nästan bara när jag delar en ny ost. Man blir oerhört kräsen.
Ögonen börjar lysa på Fredrik Bengtsson när han beskriver hur det är att öppna en ny gruyère-ost,
– Osten är fantastiskt god när den är helt orörd och opåverkad, som en oskuld.

Bengtsons ost

Klassisk Lundabutik på Klostergatan sedan 1951, känd speciellt för sina lagrade hårdostar.
Även en inarbetad träffpunkt för Lundaborna, inte minst på lördagarna.
Startades 1951 av Inga och Ture Bengtson. Drivs idag av sonsonen Fredrik.
Fredrik Bengtsons tre favoritostar: treårslagrad herrgård, västerbotten och gruyère - "jag är en hårdostmänniska".
Gå till toppen