Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stor platsbrist på Sus

Patienter ligger för länge på akutmottagningen och kan ha placerats i konferensrum. Platsbristen på Skånes universitetssjukhus är just nu värre än vanligt.
– Vi har ett mycket svårt läge, säger Peter Lanbeck, verksamhetschef med ansvar för vårdplatser på Sus.

Bild: Lars Dareberg / arkiv
På måndagsmorgonen fanns bara fyra lediga platser på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Både där och i Lund vårdades patienter därför längre än de skulle på akutmottagningen. Enligt uppgifter till Sydsvenskan var antalet vårdplatser på Sus under natten till måndagen så få att patienter placerades i behandlingsrum och konferensrum. Även sjukhusledningen har fått sådana uppgifter men kan ännu inte bekräfta dem.
– Det är i så fall väldigt ovanligt. Jag kan inte påminna mig om när vi senast använde den typen av vårdplatser, säger Peter Lanbeck, verksamhetschef på infektionskliniken i Malmö och för tillfället vårdplatsansvarig på Sus.
Att patienter placeras utanför ordinarie salar har kritiserats av Arbetsmiljöverket och kan ge sjukhusen miljontals kronor i böter. Det är inte heller någon optimal situation för den som vårdas. Under måndagsförmiddagen hade Peter Lanbeck dock inte fått några indikationer på att patientsäkerheten skulle vara hotad.
– Nej, men vi har höjt beredskapen just för att undvika att patientsäkerheten äventyras. Läget är under kontroll, även om vi har mycket ont om plats, säger han.
Det är vanligt med platsbrist under julhelgerna och på Sus har man tidigare vidtagit åtgärder för att förhindra att en kris uppstår. Bland annat genom att öppna semesterstängda avdelningar och genom att endast genomföra högprioriterade operationer.
Just nu går sjukhusledningen igenom hur många platser som kan komma att bli lediga under dagen.
– Jag hoppas att vi ska ha ett bättre läge redan i eftermiddag. Men sedan är det ju helg i morgon igen. Det innebär att de platser som skapas idag ska räcka till imorgon också, säger Peter Lanbeck.
Gå till toppen