Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Strömavbrotten blir inte fler

Anderslöv i november, Höllviken i december och Lund i januari. Strömavbrotten har varit många i Skåne den senaste tiden. Men de har inte blivit fler – tvärtom.

Det kan tyckas som om de skånska strömavbrotten avlöst varandra den senaste tiden. Men det var värre förr. På länsstyrelsen, som samordnar myndigheter och andra aktörer i händelse av stora strömavbrott, upplever man att strömavbrotten åtgärdas fortare idag än för bara några år sedan.
– Beredskapen är bättre idag än för fyra – fem år sedan. Elbolagen mobiliserar fler montörer som är beredda vid väderstörningar, säger Johan Ekermann, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Skåne.
Den bilden bekräftas av Björn Persson på Eons presstjänst. Enligt honom har elbolagets investeringar sedan stormen Gudrun 2005 och Per 2007, gett resultat.
– Genomsnittstiden för strömavbrott har sjunkit rejält sedan 2005. Våra elnät är av en helt annan kvalitet nu än förut.
Tidigare var elnäten uppbyggda av oisolerade ledningar som hängde i luften. De var känsliga framförallt för väderrelaterade problem, som nedblåsta träd och snötyngda grenar som hängde över ledningarna. Idag är elledningarna ofta nedgrävda eller isolerade. Ändå, tror Björn Persson, är kunderna känsligare för strömavbrott idag än för några år sedan.
– Vi är så beroende av elektronik i våra hem och på våra arbetsplatser. Därför märker vi mycket tydligare när det väl blir ett strömavbrott idag än för tio år sedan, säger han.
Gå till toppen