Kävlinge

Han startade eget i lysande bransch

Fredrik Nilsson från Lödde är ekonomen som sadlade om och startade eget. Nu säljer han LED-belysning i företaget Mammuth.
– LED är i ropet just nu. Det finns oändliga möjligheter och många fördelar.

Fredrik Nilsson har hittills gjort allt själv men tittar på att anställa en säljare. Foto: peter sjöbergBild: peter sjöberg
Fredrik Nilssons affärside är att sälja energisnål LED-belysning till butiker, industrier, kontor och andra företag. Ofta handlar det om ljuskällor som monteras i taken, allt från 2,5 meters höjd till 20 meters höjd.
– Det finns många fördelar. Det blir ett bättre ljus, en lägre energikostnad och är bättre för miljön. Och sen håller de länge. Du behöver inte springa och byta ljuskällor hela tiden.
Sedan starten för några månader sedan har Fredrik Nilsson bland annat levererat lampor till Borgeby biltvätt, Willyshuset i Lödde och ett industriföretag i Småland.
Var får du belysningen ifrån?
– Jag har framförallt en svensk leverantör med direktkontakt med fabriker i Kina, två tyska företag och ett företag i Turkiet som har egen produktion.
Fredrik Nilsson har en bakgrund som ekonom. Han jobbade som ekonomichef på Trioplast i Landskrona när företaget efter en management omorganisation ville placera honom i Jönköping.
– Jag valde att inte följa med och vi gjorde en uppgörelse. Jag hade samtidigt ganska länge känt att jag ville göra något annat.
Förra hösten fick han en paus att fundera kring vad det kunde vara. När en kompis planerade att starta ett belysningsföretag hoppade Fredrik Nilsson på tåget. De träffade leverantörer på en mässa i Tyskland och knöt kontakter. Det slutade med att Fredrik Nilsson startade Mammuth själv.
– Han har en annan livssituation. Så vi sa att jag gör detta själv.
Hur kom du på namnet?
– Min son hade varit på ett utbytesår och åkt skidor i Mammoth Mountain. Bergen har stått där länge och får symbolisera långsiktigheten och stabiliteten i företaget.
Fredrik Nilsson startade sitt företag i rätt tid. EU har beslutat att förbjuda alla kvicksilverlampor och mängder av lampor måste bytas. Nobelpriset i fysik delades nyligen ut till en trio forskare som uppfann de blå effektiva ljusdioderna bakom LED, vilket gett tekniken ny uppmärksamhet.
Det har ju varit snack om LED ett par år nu. Är det först nu som det slagit igenom?
– LED-tekniken har blivit bättre. Många har haft uppfattningen att det är ett för blått ljus. Men det ger idag även ett varmare ljus, allt efter behov och önskemål.
Fredrik Nilsson ser stora möjligheter för sitt företag. Byggarbetsplatser, lager och industrier,hotell, lastzoner, butiker och gatubelysning är några områden han nämner.
Har du någon vision för Mammuth?
– Att utveckla det steg för steg. Det är så lätt att ta hissen upp till framgång. Det är bättre att ta trappsteg för trappsteg.
Fotnot: LED är en förkortning för Ljus emitterande diod.
Mammuth AB
Grundades: 2014.
Vad: Säljer LED-belysning till företag och butiker.
Vem: Fredrik Nilsson, 48, från Löddeköpinge. Funderar på att anställa en säljare.
Var: Lokal i företagsbyn i Hög.
Bakgrund: Fredrik Nilsson är ekonom och har tidigare jobbat på Handelskompaniet i Löddeköpinge och senast som ekonomichef på Trioplast i Landskrona.
Gå till toppen