Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hur kan Ironman hjälpa fattiga?

Ulrika Haglund, från södra Sandby, som tillsammans med sin pojkvän ska göra ett Iron Man-lopp för att samla in pengar till välgörenhet.

Ulrika Haglund.Bild: Martin Pettersson
– För varje meter i loppet, totalt är det 226 000 meter långt, vill vi samla in en krona. Pengarna går till stiftelsen Hand in Hand, som hjälper fattiga kvinnor i Asien och Afrika att starta företag och lära sig att försörja sig själva.
Hur fick ni idén?
– Vi var redan maratonfrälsta, och började tänka på Ironman, som är det tuffaste lopp som finns. Men det kräver så extremt mycket träning och för att orka lägga ner all den tiden på det ville vi att det kändes mer meningsfullt.
Det tog lång tid att hitta rätt sak att stödja. Vi ville hitta något som tog vara på människors inre kraft. Genom att genomföra Ironman testar vi våra gränser och syftet är att ge andra människor ett verktyg att testa sina.
Hur kan andra stötta er?
– Privatpersoner kan stötta genom att skänka pengar till vår insamling på hemsidan. Vi siktar ju på 226 000 och det hade varit fantastiskt att nå. Men det går också bra att bara komma till loppet och heja på oss.
Vi vill uppmärksamma ett problem, men också inspirera andra att kanske starta insamlingar för en viktig sak. Vi söker även företag som vill sponsra oss.
Vad blir svettigast?
– Ironman består av tre delar, simning, löpning och cykling. Men svårast blir absolut simningen, den är jag lite rädd för. Man måste klara nästan 4 kilometer på två timmar, samtidigt som man garanterat får sparkar i huvudet, tappar simglasögon och får kallsupar. Klarar jag bara simningen har jag lyckats. Jag är lite rädd för hela loppet, men det är också det som gör det spännande.
Gå till toppen