Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Satsning på trygghet anmäls

Polisens och kommunens gemensamma satsning på ett tryggare Lund kan vara olaglig. Det misstänker socialpedagog Jimmy Blondin som nu har anmält närpolischef Jörgen Nilsson och kommunalrådet Anders Almgren (S) till Datainspektionen (DI) och Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Polisen och Lunds kommun har undertecknat en samverkans- och åtgärdsplan för att skapa ökad trygghet i bland annat området kring Centralstationen. Enligt planen ska ett hundratal personer med misstänkta drogproblem kartläggas och identifieras.
Bakgrunden är de klagomål på olika områden som medborgare fört fram under hösten. Kritiken har gällt trafiksituationen och missbrukares närvaro vid Centralstationen, Knut den stores torg, Bantorget och Clemenstorget.
Anmälare är socialpedagogen Jimmy Blondin, 55, med bland annat erfarenhet av styrelsearbete i Svensk socialpolitisk förening.
– Jag ifrågasätter om det är lämpligt och lagligt att registrera människor med misstänkta drogproblem bara för att de befinner sig på en viss plats i en stad, säger Jimmy Blondin.
– Och att det är just i Skåne och i Lund som det ska göras är extra anmärkningsvärt med tanke på den kartläggning av romer som avslöjades för inte så länge sedan.
Men varför anmäler du projektet till DO?
– Efter att i många år ha arbetat med missbruksproblem misstänker jag att DO inte kommer att ta ställning, svarar Jimmy Blondin.
– Det handlar ju varken om sådant som kön, ålder eller etnicitet. Jag vill ändå symboliskt lyfta frågan eftersom jag anser att missbrukare hela tiden diskrimineras.
Närpolischef Jörgen Nilsson menar att det inte handlar om ett personregister.
– Vi ska inte dokumentera personer i några register, inte mer än de brottsregister som vi redan har. Arbetet kommer inte att skilja sig från våra normala rutiner, säger Jörgen Nilsson.
Kommunalrådet Anders Almgren tolkar inte heller formuleringarna i medborgarlöftet som en kartläggning eller registrering.
– Begreppet kartläggning används för att visa att man ska skapa sig en bättre bild av läget, säger han.
– Hur vanligt förekommande är drogrelaterade brott i området? Men också att kommunen parallellt jobbar med sociala insatser.
Jonas Agnvall, juristpå Datainspektionen, vill inte uttala sig om anmälan som han inte sett, men förklarar att polisen har ett regelverk som den måste följa vad gäller behandlingen av personuppgifter.
Polisen måste kunna redovisa vad syftet med en kartläggning är, att det handlar om brottsbekämpande verksamhet och med vilket lagstöd en kartläggning görs, säger Jonas Agnvall.

Romregistervar olagligt

Gå till toppen